вторник, 31 юли 2012 г.

ЗАКРИЛА ПРИ УВОЛНЕНИЕ


Закрилата при уволнение e уредена основно в разпоредбата на чл. 333 от Кодекса на труда (КТ). Тази закрила се нарича предварителна, тъй като предхожда извършването на уволнението. В изброените в разпоредбата на чл.333 КТ случаи, уволнението е поставено в зависимост от получаване на предварително разрешение от определен държавен или синдикален орган. Тя е относителна, тъй като може да бъде преодоляна чрез получаване на съгласие отсъответния орган.

Закрила при уволнение могат да получат само лица, чието трудово правоотношение се прекратява при точно определени основания: поради закриване на част от предприятието, поради съкращаване в щата, поради липса на качества на работника за изпълняване на възложената работа, при промяна на изискванията за изпълнение на длъжността и при дисциплинарно уволнение. Това са изрично изброените основания, при коитоопределена категория работници и служители могат да бъдат уволнени само спредварително разрешение от Инспекцията по труда за всеки отделен случай.

Когато работодател иска да прекратитрудовото правоотношение с лице, което попада под закрилата на чл. 333 от КТ, както искането на разрешение от страна на работодателя за извършването на уволнение, така и самото разрешение, трябва да бъде дадено в писмена форма. Изискването за писмена форма следва от писмената форма за прекратяване на самия трудов договор.

Категориите работници и служители, които се ползват от закрила при уволнение на посочените основания са:

·       Майка на дете до 3-годишна възраст;
·       Трудоустроен работник или служител;
·       Работник или служител, боледуващ от болест, определена в наредбана Министъра на здравеопазването;
·       При започнало ползване на отпуск или болничен;
·       Представители на работниците и служителите, синдикални членове,или членове на органи за преговори;

Закрилата при уволнение се прилага при трудови правоотношения и при правоотношения, възникнали от избор. Не се прилага при такива, възникнали от конкурс. При някои от основанията за уволнение освен разрешение от Инспекция по труда се изисква и становище на ТЕЛК или на синдикален орган.

Закрилата по чл. 333 от КТ предвижда специален режим за ползаващите отпуск поради бременност и раждане – прекратяване на правоотношението в този случай се допуска само при закриване на предприятието.

            Моментът към който предварителната закрила закрила се осъществява е момента на уволнението!

Няма коментари:

Публикуване на коментар