четвъртък, 5 юли 2012 г.

ПОЛУЧАВАНЕ НА ПЕНСИЯ ОТ САЩ

     За българските граждани, които отговарят на условията да кандидатстват и получават пенсия от Социалното осигуряване на САЩ след необходимия трудов стаж, отпада изискването да пътуват на всеки шест месеца до САЩ, за да не спира изплащането на тяхната пенсия.

     Промяната засяга изплащането на пенсии от 1 януари 2000 г. насам. Лица, които са подали молба за пенсия от Социалното осигуряване на САЩ, но пенсията им не е била отпусната или имат пропуснати плащания поради неспазване на  изискването да пътуват на всеки шест месеца до САЩ, сега могат да кандидатстват за изплащане на сумите със задна дата.
     Ако могат да докажат, че са пребивавали пет години в САЩ, пенсии могат да получат и съпрузи/съпруги, вдовци/вдовици, разведени съпрузи и деца на неамерикански граждани, работили в САЩ.
     Български граждани над 62-годишна възраст, които са работили най-малко 10 години в САЩ и/или членове на техните семейства, които смятат, че отговарят на изискванията за получаване на пенсия от Социалното осигуряване, могат да се свържат с отдел „Услуги за американски граждани” на Посолството на САЩ като изпратят имейл на acs_sofia@state.gov или се обадят на телефон +359 (2) 937-5101. 
     Към този момент все още няма подписана двустранна спогодба между правителствата на САЩ и Република България за признаване на трудовия стаж и социалните осигуровки. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар