сряда, 4 юли 2012 г.

ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА РАБОТОДАТЕЛЯ ЗА ИЗДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ И ИЗВЛЕЧЕНИЕ ОТ ВЕДОМОСТИ ЗА ЗАПЛАТИ

Задължението на работодателя за издаване на документи е регламентирано в Кодекса на труда, в чл. 128а, и едно от основните задължения на работодателя, наред с осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, своевременно изплащане на трудовите възнаграждения и т.н.
По писменно искане на служителя, работодателят е длъжен да му издаде и предостави неоходимите документи, удостоверяващи факти и обстоятелства, свързани с трудовото правоотношение. Срокът за издаване на тези документи е 14- дневен от подаване на искането. Добре е и служителите и работодателите да са наясно с този срок, за да не се стига до конфликти ситуации – служителят да иска издаване на документ „на момента“, или пък работодателят да счита, че трябва на мига удовлетвори искането.  
          Най-често документите, които работодателят издава по искане на служителя са служебни бележки; удостоверения за доход;  попълване на декларации към банки, при теглене на банкови кредити; копия от различни документи от личното досие и много други. Задължението за спазване на 14-дневния срок възниква при подадено писмено искане. Но в много фирми практиката е заявленията да се правят устно, а работодателят предоставя документите във възможно най-кратките срокове.
          Това задължение за издаване на документи в 14-дневен срок може да намери едно друго, специфично приложение, което касае служителите с неизплащани дълго време възнаграждения.
          Когато фирмата е финансово затруднена и не изплаща редовно възнаграждения, или изплаща само аванси, на служителите е трудно да проследят какви възнаграждения им се дължат, какво е изплатено и какво остава за доплащане. В този случай е добре да бъде отправено писмено искане от служителя да му бъде издадено извлечение от ведомостите за заплати за изплатените или неизплатените трудови възнаграждения и обезщетения.
         Основание за това искане е чл. 128, т. 3 от Кодекса на труда, където императивно е разпоредено, че в установените срокове (14-дневен), работодателят е длъжен да издаде това извлечение от ведомостите.
          Този документ има две функции – информативна и удостоверителна. Информира служителя за възнагражденията, които работодателят е изплатил или не е изплатил и са дължими. Удостоверителна функция – документа удостоверява наличието на неполучени възнаграждения и техният размер към определена дата.  Това ще бъде важен изходен документ при определяне на дължимото от работодателя възнаграждение, ако служителят реши да търси по съдебен ред неполучените си възнаграждения.



8 коментара:

  1. А при спешност как се процедира?

    ОтговорИзтриване
  2. Не разбирам въпроса, който поставяте. Ако имате конкретен казус - можете да свържете с мен на мейла или телефона, посочен в сайта. Ще се опитам да окажа съдействие.

    ОтговорИзтриване
  3. При спешност се звъни на телефон 112

    ОтговорИзтриване
  4. Или се търси професионална помощ! :) Едва ли подозирате какви финасови щети си нанасят хората, които разчитат на "една жена ми каза".

    ОтговорИзтриване
  5. Ако работодателя забави или въобще не предостави на работника, документите,които са изискани писмено,може ли работника да търси по съдебен ред обезщетение и в какъв размер?

    ОтговорИзтриване
  6. При такова нарушение на работодателя имате възможност да претендирате за обезщетение за нанесени материални и нематериални вреди или пропуснати ползи в размера, който сте ги претърпели по реда на ЗЗД. Условието е да можете да докажете настъпилите вреди или пропуснатите ползи в следствие на неиздаването или закъснялото издаване на удостоверителния документ.

    ОтговорИзтриване
  7. Само за задържане на книжката не е необходимо да се доказват вреди(ако няма спор,ако има доказването е в тежест на работодателя).Доколкото знам без Заповед за прекратяване на последното трудово правоотношение,дори и с оформена трудова книжка няма да мога да се запиша в Бюрото по труда.От тази гледна точка лесно ще докажа вреди от това,че не ми се предоставя такава Заповед. Прав ли съм?

    ОтговорИзтриване
  8. Ако няколко служителя едновременно подават през ден за удостоверение за заем/кредит от банка ?

    ОтговорИзтриване