сряда, 1 август 2012 г.

ЗАВРЪЩАНЕ ОТ ОТПУСК ПО МАЙЧИНСТВО


С последните промени в Кодекса на труда от 2012 г. законодателят прави допълнения, които касаят работници или служители,  които ползват отпуск за бременност и раждане, отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст или неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст.

Допълнението се изразява в добавянето на новия чл. 167б, според който работник или служител, който се завръща на работа след ползването на такъм вид продължителен отпуск може едностранно да предложи на работодателя промяна на трудовия договор, което касае продължителността или разпределението на работното време. Това се прави с оглед да се улесни завръщането на работника или служителя на работа.

Предложението за желаната от работника или служителя промяна се прави писмено до работодателя и в него точно се посочва желаната продължителност или желаното разпределение на работното време, което ще позволи съвместяване на семейните и трудовите задължения.

Ако в предприятието същуствува възможност за удовлетворяване на желанието на работника или служителя, то работодателят е длъжен да вземе под внимание отправеното предложение.

Изменението на трудовото правоотношение става по реда на чл. 119 от Кодекса на труда, като се сключва допълнително споразумение към трудовия договор. Характерно за този вид промяна на трудовото правоотношение е, че то може да бъде сключено и преди работникът или служителят да се върне на работа, може да бъде сключено по време на ползването на разрешената от работодателя отпуска.

          Наред с тази промяна,  беше дадена възможност единият родител да ползва неплатен отпуск за отгледжане на дете до 8-годишна възраст в размер до 11 месеца, от които 5 месеца могат се ползват със съгласието на другият родител.

Няма коментари:

Публикуване на коментар