вторник, 3 юли 2012 г.

СКЛЮЧВАНЕ НА ТРУДОВ ДОГОВОР

     Съгласно чл. 62, ал.1 от Кодекса на труда, трудовият договор се сключва в писмена форма, като тази формалност е условие за действителност договора. Със сключването на трудовият договор за работодателя възниква задължение да изпрати уведомление до НАП в
тридневен срок от сключването, в което да декларира датата на сключване, вида на договора, срока му (ако има такъв), основното трудово възнаграждение, кода на длъжността по НКПД и кода на икономическата дейност, в която лицето е заето. Има предложения към законодателя в това уведомление да се декларира и продължителността на работното време, но те все още не са приети. Неспазването на това задължение за деклариране е грубо нарушение на трудовото законодателство и се санкционира от административните органи.
     В чл. 63, ал. 1 от Кодекса на труда е регламентирано, че преди постъпване на работа на работника или служителя се предоставя екземпляр от сключеният трудов договор, подписан от двете страни и копие от уведомлението по чл. 62, ал. 3, заверено от ТД на НАП. За да се спазят изискванията на закона е важно да определим стъпките, които работодателят следва да предприеме, за да спази всички изисквания на закона:

  • Обикновено след като се уговорят клаузите на трудовият договор (има задължителни изисквания, които той трябва да включва и допълнителни условия, които са договорени между страните) се изготвя проект на договор, който се подписва от двете страни.
  • Работодателят регистрира в НАП трудовият договор чрез подаване на Уведомление по чл. 62, ал. 3 от КТ (може регистрацията да се извърши по електронен път).  
  • Преди постъпването на работа работодателят връчва на работника или служителя копие от Уведомлението по чл. 62, ал. 3, което е заверено в ТД на НАП.

     В законодателството няма ограничение за времето между сключването на трудовият договор и действителното започване на работа – задължително е обаче датата на постъпване на работа да се впише в трудовият договор изрично. В динамичните условия на трудовия пазар, в който за някои браншове не достигат специалисти, е възможно да се уговори датата на постъпване да бъде след един, два, три месеца. Това е допълнителна клауза в договора, уговорена по свободната воля на двете страни и не е обект на контрол на трудовото законодателство.
     Обръщам внимание на факта, че преди постъпване на работа работодателят трябва да връчи на служителя не само копие на протокола от НАП, с който е извършена заверката на Уведомлението по чл. 62, ал. 3, а и копие то самото уведомление – това е факт, който много пропускат. Обстоятелството, че тези документи са връчени може да се декларира от работника с изрично подписана декларация, че ги е получил (това е по-коректният начин) или чрез по-често използавния начин – подпис на работника или служителя на самата справка от НАП.
     С тези действия задълженията на работника/служителя и на работодателя по установяване на трудовите права и задължения не се изчерпват, но те гарантират законосъобразно сключване на трудовият договор, което дава спокойствие и сигурност и на двете страни по правоотношението, което с момента на подписване на договора от двете страни се счита за възникнало.

Няма коментари:

Публикуване на коментар