четвъртък, 5 юли 2012 г.

БАЩАТА ИМА ПРАВО НА ОТПУСК ПРИ РАЖДАНЕ НА ДЕТЕ

При раждане на дете бащата има право на отпуск в размер на 15 календерни дни. Условие за ползването на този отпуск, съгласно чл. 163, ал. 7 от КТ, е майката и бащата да се намират в брак или да живеят в едно домакинство. Отпускът се ползва след писмено заявление до работодателя, като правото за неговото ползване възниква от деня на изписване на детето от лечебното заведение.
Този вид отпуск не се заплаща от работодателя. Заплаща се от НОИ, след подаване на необходимите документи, а размерът му зависи от осигурителния доход  на бащата през последните 24 месеца преди ползването на отпуската.
За да позлзава този отпуск служителят трябва да подаде заявление до работодателя за ползавето му. Работодателят е длъжен да разреши отпуската, тъй като тя е право на служителя и това право не може да бъде нарушено. Задължително е работодателят да издаде заповед за ползването на отпуск по чл. 163, ал. 7 от КТ.
При изписването от лечебното заведение трябва да се изиска документ, удостоверяващ датата на изписване (няма изискване за неговата форма). Тази дата се счита за начало на ползването на отпуската.
Служителят предоставя на работодателя съответното удостоверение от лечебното заведение и копие от акта за раждане на детето (не е задължително, но е препоръчително, защото в някои поделения на НОИ ги изискват, въпреки че няма изрична нормативна база за това). Също така служителят трябва да попълни Заявление-декларация по образец на НОИ (Приложение 13 към чл.4а от КСО).
          Работодателят подава в ТП на НОИ гореизброените документи: Заповед за разрешаване на отпуск; Удостоверение от лечебното заведение за датата на изписване на детето, Заявление-декларация по образец (Приложение 13). Срока за подаване е уреден в чл. 10 на НИИПОПДОО, но в общия случай той е два дни след изплащане на заплатите във фирмата. Този срок е така уреден, защото е свързан с подаването на декларация Образец 1 към НАП.
Обезщетението от НОИ за ползваният отпуск при раждане на дете от бащата се изплащат от съответното ТП на НОИ в срок от 15 работни дни от датата на подаване от работодателя в съответното поделение на НОИ на документите за ползваният отпуск. Изплащането се извършва по декларираните от лицата – получатели на обезщетения лични банкови сметки.



Няма коментари:

Публикуване на коментар