вторник, 10 юли 2012 г.

ТРУДОВ ДОГОВОР СЪС СРОК НА ИЗПИТВАНЕ

       Трудовият договор със срок за изпитване е един от видовете трудови договори. Той е уреден в чл. 70 от КТ. Според чл. 70 от КТ, когато работата изисква да се провери годността на работника или служителя да я изпълнява, окончателното приемане на работа
може да се предшества от договор със срок за изпитване до 6 месеца. Такъв договор може да се сключи и когато работникът или служителят желае да провери дали работата е подходяща за него.
          Важно е да се отбележи, че текстът „когато работата изисква да се провери годността на работника или служителя да я изпълнява” предполага конкретна индивидуална преценка на възможностите на работника или служителя в самия трудов процес, независимо от документите за налично образование и придобита специалност. А това означава, че трудов договор със срок за изпитване може да се сключва за всяка една работа, а не само за неквалифицирана работа.
           В трудовия договор трябва изрично да се посочи в чия полза е уговорен договора – възможностите са да бъде уговорен в полза на работодателя, в полза на работника или в полза на двете страни. Ако в договора е казано само, че се сключва с уговорка за изпитване, без да се казва в чия полза е уговорката, смята се, че тя е в полза на двете страни.  Страната, в чиято полза е уговорен договора може едностранно, без предизвестие и без да дължи мотиви да прекрати трудовото правоотношение докато тече срока на изпитване. При прекратяване на договора на това основание от работодателя, работника не се ползва от защитата на чл. 333 от Кодекса на труда.
В срока за изпитването не се включва времето, през което работникът или служителят е бил в законоустановен отпуск или по други уважителни причини не е изпълнявал работата, за която е сключен договорът.
Според чл. 70 от КТ за една и съща работа с един и същи работник или служител в едно и също предприятие трудов договор със срок за изпитване може да се сключва само веднъж. Поради това, ако е сключен трудов договор със срок за изпитване по-кратък от 6 месеца, не е допустимо след това с нов договор или с допълнително споразумение срокът да се увеличава.
Трудов договор със срок за изпитване може да се сключи само при първоначално постъпване на работника или служителя на работа при определен работодател за определена работа. По трудов договор, сключен без срок за изпитване, по който работникът или служителят вече е работил известно време, не може допълнително да се уговаря срок за изпитване.
          Съгласно чл. 70 от КТ през времето на изпитването страните имат всички права и задължения както при окончателен трудов договор – относно работното време, заплащането на труда, спазването на трудовата дисциплина и пр.
Съгласно чл. 71,ал.1 от КТ, ако трудовият договор със срок за изпитване не бъде прекратен до изтичане на срока за изпитване, той се смята за окончателно сключен. От този момент нататък той не може да бъде прекратяван по чл. 71,ал.1 от КТ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар