вторник, 24 юли 2012 г.

ЗДРАВНИ ГРИЖИ ЗА БЪЛГАРИ, КОИТО ЖИВЕЯТ В ЧУЖБИНА


Съгласно чл. 33 от Закона за здравното осигуряване всички български граждани или граждани на друга държава, които са със статут на дългосрочно или постоянно пребаващи, са задължително осигурени в Националната здравноосигурителна каса, т.е. задължени са да правят ежемесечно здравноосигурителни вноски.


За разлика от социалноосигурителните вноски, тези за здравно осигуряване не са обвързани с трудова заетост – те се дължат от всички граждани без изключение. За учениците, пенсионерите, и други специфични категории тези вноски се правят за сметка на държавния бюджет.

Правата на осигурения са лични и не могат да се прехвърлят.

Не са задължително осигурени в НЗОК лицата, които съгласно правилата за координация на системите за социална сигурност подлежат на здравно осигуряване в държава членка на ЕС.

Българските граждани, които са длъжни да се осигуряват по Закона за дравно осигуряване, но пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година, могат да не заплащат здравноосигурителни вноски до края на съответната година, считано от датата на напускане на страната. За да можете да се освободите от задължението да правите вноски към НЗОК, трябва да се подаде заявление до НАП (по местоживеене на лицето), в което се декларира датата на напускане на страната. Това е заявление по чл.40а, ал. 1 от Закона за здравно осигуряване. При завръщане в България за по-дълъг срок от 183 дни, лицата подават заявление до НАП (като се прилагат и доказателствени документи) за завръщане и лицето става задължено да прави здровноосигурителни вноски към НАП.

Важно е да се знае, че ако сте подал заявление за пребиваване в чужбина повече от 183 дни, след завръщането Вие нямате здравноосигурителни права. Тези права ще бъдат възстановени след изтичане на 6 месеца, през което лицето е правило здравноосигурителни вноски към НЗОК или след еднократно заплащане на сума в размер на 12 здравноосигурителни вноски в минималния размер ( за 2011 и 2012 година сумата е 16,80 лв. на месец).

Ако лицето, което ползва медицинска помощ е с прекъснати здравноосигурителни права, то заплаща стойността на оказаната медицинска услуга.

От практиката: Полезно е да знаете, че ако заплатите задраноосигурителните вноски за период от 1 година, то здравноосигурителните Ви права няма да бъдат възстановени от момента на плащане. Обичайно обновяването на системата на НАП отнема около седмица. Ако след изтичане на 1 седмица от плащането все още сте с прекъснати здравоосигурителни права – тогава трябва да се представи в НАП копие от платежното нареждане, с което сте извършили плащането, за да се отпрази това плащане от служител на агенцията на ръка.

1 коментар:

  1. Всъщност обновяването на платежните в системата на НАП и НОИ отнема повече от седмица. Според моя опит даже месец отива. За това, ако ви предстои нещо свързано със здравето ви или пък не искате да рискувате да останете без права на здравоосигурен не си играйте със сроковете, а си правете сметката по-отрано.

    ОтговорИзтриване