понеделник, 16 юли 2012 г.

СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ В ЛАТВИЯ

    Латвийската схема за социална сигурност се състои от:

·  услуги за грижи, осигуряване за болест, помощи за майчинство и бащинство;
·  обезщетения в случай на трудови злополуки и професионални болести;
     ·  помощ за погребение;
· пенсии за инвалидност;
·  пенсии за старост и пенсии за преживели лица;
·  осигуряване за безработица;
·  семейни помощи.


Държавната агенция за социално осигуряване (Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra) и нейните местни служби администрират държавните социални обезщетения и социалноосигурителните услуги.  
Социалните услуги се администрират от Министерството на социалната политика (Labklājības ministrija), неговите подчинени институции (Държавна агенция за социална интеграция (Sociālās integrācijas valsts aģentūras), НПО и общините, докато социалното подпомагане се администрира от общините. 
Размерът на вноската за задължително социално осигуряване е 35,09 % от брутната заплата, 24,09 %от които се плащат от работодателя, а другите 11 % от служителя. Работодателят е отговорен за плащането на тези вноски; той автоматично приспада от доходите за служителя процента, установен в законодателството.
При самостоятелно заетите лица, вноската за задължително социално осигуряване се изчислява въз основа на доходите от производство, извършване на работа, предоставяне на услуги, изключителни и професионални дейности и други доходи.
Обезщетения за болест се изплащат, когато дадено лице отсъства от работа и в резултат на това губи част от своето заплащане или когато самостоятелно заето лице губи доходи поради болест, злополука, лечиние и др. Право на такова обезщетение имат всички наети на работа и самостоятелно заети лица и членовете на техните семейства.
       Първите 10 дни на периода на неработоспособност се покриват от работодателя, а след това – от Държавната агенция за социално осигуряване. Размерът на дневната помощ за болест е 80 %от заплатата, на която се осигурява осигуреното лице, изчислени на база на доходите за 12 месеца , използвани за основа за плащането на социалноосигурителните вноски.



Няма коментари:

Публикуване на коментар