вторник, 17 юли 2012 г.

ТРУДОВ И ОСИГУРИТЕЛЕН СТАЖ

Много хора считат, че трудов и осигурителен стаж са едно и също нещо – но това са две различни понятия от трудовото и осигурително право, които носят различни трудови и осигурителни права.


До 01.01.2000 г. съществува само понятието трудов стаж. Трудовият стаж, по смисъла на закона, е времето, през което работникът или служителят е работил по трудово правоотношение, бил е държавен служител или е работил по трудов договор в страна член на.  На всеки работник, който има сключен трудов договор (или акт за назначение за държавните служители),  докато полага труд по трудово или служебно правоотношение тече трудов стаж. Това е регламентирано в чл. 351 от Кодекса на труда. А съгласно чл.9, ал. 1 от Наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж за един ден трудов стаж се зачита времето, през което работниците или служителите са изработили най-малко половината от максимално установената с Кодекса на труда нормална дневна продължителност на работното време или установеното за тях с решение на Министерския съвет намалено работно време.
За трудов стаж, без да е работил, се признава и времето на всички видове отпуски (с изключение на неплатения отпуск над 30 работни дни), времето през което работникът е бил незаконно уволнен, времето, през което лицето получава обезщетение за безработица и др.
За осигурителен стаж се зачита времето, за което са били дължими или внесени осигурителни вноски за лицата, работещи по трудови  или служебни правоотношения и други, предвидени от закона случаи, но не по-малко от минималния осигурителен доход за съответната професия. Ако лицето е работило при непълно работно време, трябва да са направени осигурителни вноски, пропорционално на отработеното време.
Осигурителен стаж, придобит извън страната, се зачита съгласно разпоредбите на международен договор в областта на социалното осигуряване, по който Република България е страна. Този стаж се установява по оригинални документи, издадени от компетентните органи на съответната чужда държава.
Относно времето, което се зачита за осигурителен стаж се обръщаме към КСО, където в чл. 9 подробно е изброено кои периоди се зачитат за осигурителен стаж. Отново в чл. 9 на КСО е регламентирано, че когато лицето е работило при непълно работно време, осигурителният стаж се зачита пропорционално на законоустановеното време.
Оттук идва и разликата във времето зачетено за трудов и осигурителен стаж – при трудовият стаж, ако е изработено най-малко половината от законоустановеното работно време – зачита се един ден трудов стаж. А осигурителният стаж се зачита пропорционално на отработеното време, той отразява реално отработеното време.
Времето до 31 декември 1999 г., което се зачита за трудов стаж и за трудов стаж за пенсиониране по действащите към тази дата разпоредби, се признава за осигурителен стаж по Кодекса за социално осигуряване /КСО/.

Няма коментари:

Публикуване на коментар