вторник, 10 юли 2012 г.

СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ В ГЕРМАНИЯ

Системата за социална сигурност в Германия обхваща пет законово установени типа: Здравно осигуряване, осигуряване за дългосрочни грижи, пенсионно осигуряване, осигуряване за злополука и осигуряване за безработица.
           С изключение на малък брой професии (например държавни служители, съдии и войници), всички заети лица подлежат на задължително осигуряване, освен ако заплатата им не превишава фиксирания таван за задължително осигуряване. Обратно, лицата на работа с минимално заплащане, които печелят не повече от 400 € месечно, са освободени от осигуряване.
Съществува също държавно социално подпомагане, обезпечаване на основни нужди за търсещите работа, за старост и в случай на понижена работоспособност, както и различни семейни обезщетения и помощи за жилищно настаняване.
Процедура за регистрация
Веднага щом започнете работа в Германия, вашият работодател ще предприеме необходимите стъпки, за да ви регистрира за целите на социалната сигурност. Първо ще бъдете регистрирани в здравноосигурителна каса (Krankenkasse), която след това ще уведоми компетентните органи за пенсионно осигуряване и осигуряване за безработица. Ще получите осигурителен номер (Versicherungsnummer), под който институцията за пенсионно осигуряване ще вписва вашите осигурителни периоди и доходите, върху които се осигурявате. След наемане на работа за първи път ще получите лична социално осигурителна карта (Sozialversicherungsausweis или SV-Ausweis) от институцията за пенсионно осигуряване. Тя съдържа вашето презиме, моминско име (когато е уместно), собствено име и вашия осигурителен номер. За някои професии (например в строителството) личната карта трябва да има снимка и да се носи през работно време.
Всички лица, на които е издаден нов осигурителен номер, незабавно получават уведомление кой орган за пенсионно осигуряване е компетентен в техния случай. Самостоятелно заетите лица трябва да се регистрират в компетентната здравноосигурителна каса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар