петък, 13 юли 2012 г.

РАБОТА ПО ТРУДОВ ДОГОВОР НА ЧУЖДЕСТРАННИ ГРАЖДАНИ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Всеки чуждестранен граждани, може да бъде назначен по трудов договор в Република България.  Трудовите и осигурителните отношения на чужденци, наемани на територията на Република България от местни работодатели, се уреждат по условията на българското трудово и осигурително законодателство.
Преди сключването на трудовия договор чуждустранното лице трябва да се установи да живее на територията на страната, трябва да има адрес на пребиваване (което се доказа с договор за наем на жилище). След като лицето се е установило да живее на територията на Република България, то подава до Националната агенция по приходите (НАП) по адреса на местоживеене  Искане за идване на номер на чужденец (ЛНЧ).  Към искането се прилага копие от документ за самоличност и копие от трудов договор, и агенцията издава ЛНЧ веднага.


ЛНЧ на чуждестранен гражданин може да се извади и от работодателя, с когото е сключен трудовия договор. Това става в случаите, когато чуждестранният гражданиин не пребивава продължително или постоянно на територията на Република България, но щом има сключен трудов договор, ако не е осигурен на територията на друга държава-членка на ЕС, той подлежи на социално и здравно осигуряване по българското законодателство. Искането за издаване на номер на чужденец, заедно с копие от документ за самоличност и копие от трудов договор се подават от работодателя в ТД на НАП по седалище на фирмата. ЛНЧ се издава веднага.
За целите на социалното осигуряване ЛНЧ представлява персонален идентификационен номер (както ЕГН-то за българските граждани), с който чуждестранните граждани се идентифицират еднозначно и по който номер се натрупват осигурителните вноски за социално и здравно осигуряване.


Чуждестранните граждани, работещи в Република България имат същите трудови и осигурителни права, както българските граждани.

2 коментара:

  1. Здравейте ,
    За издаване на ЛНЧ от работодателя за чуждестранен гражданиин който не пребивава продължително или постоянно на територията на Република България и е назначен на трудов договор, необходимо ли е нотариално заверено пълномощно от лицето ?

    ОтговорИзтриване
  2. За да бъде деклариран трудовия договор в НАП е необходимо лицето вече да има издадено ЛНЧ. Не е необходимо нотариално заверено пълномощно. Трябва да имате копие от документ за самоличност.

    ОтговорИзтриване