сряда, 4 юли 2012 г.

НАЧАЛО НА ОСИГУРЯВАНЕ НА САМООСИГУРЯВАЩО СЕ ЛИЦЕ

При откриване на фирма и започване на нейната дейност, дори да няма назначени по трудов договор лица, за собственика възниква задължение да се осигурява. Съгласно чл. 4, ал. 3, т. 2 на Кодекса за социално осигуряване лицата, упражняващи трудова дейност като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества и
физическите лица, членове на неперсонифицирани дружества трябва задължително да се осигуряват за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт. Възможно е да изберете да се осигурявате и за риска „Общо заболяване и майчинство“, което ще даде възможност на осигуреният да ползва от НОИ обезщетение при заболяване и при бременност и раждане.
Започването на осигуряването се декларира в НАП по местожителство на лицето в 7-дневен срок от започването на дейността (осигуряването). Декларирането става чрез форма Окд-5, която е по образец на НАП. Декларацията можете да занесете сам в съответната ТД на НАП, но можете също да изпратите по пощата с обратна разписка.
Осигурителните вноски, които се дължат към Държавното обществено осигуряване (т.нар. фонд Пенсии) са в размер на 17,8 % от избрания осигурителен доход. Тази хипотеза е в сила, ако лицето е родено преди 01.01.1960 г. Ако лицето е родено след 31.12.1959 г. вноските за ДОО са в размер на 12,8 % и към тях се добавят 5 % вноска за фонд ДЗПО (Допълнително задължително пенсионно осигуряване - за втора пенсия). Ако изберете да се осигуряване и за „Общо заболяване и майчиство“ ще трябда да се плаща вноска от още 3,5 %, която се отнася за този фонд. Освен вноските към ДОО, имате задължение да плащате осигурителни вноски към НЗОК, които са в размер на 8 % от избраният осигурителен доход.


Осигурителният доход, който можете да изберете е в границите от 420 лв. до 2 000 лв. – това е минималният и максималният праг за осигурителен доход. Ако предходната година имате подавана годишна декларация, тогава праговете за осигурителния доход се определят съгласно чл. 8, ал. 1, т. 2 от Закона за бюджета на ДОО.


Задължението да се внасят осигуровките за самоосигуряващото се лице е до 10-то число на месеца, следващ месеца, за който се дължат.


Задължението за подаване на декларация Образец 1 за самоосигуряващото се лице е до 10 дни от плащане на осигуровките – това се прави всеки месец.


Задължението за подаване на декларация Образец 6 за самоосигуряващото се лице е 30-ти април на годината, следваща годината за която се отнасят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар