сряда, 25 юли 2012 г.

ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ТРУДОВ ДОГОВОР СРУЩУ УГОВОРЕНО ОБЕЗЩЕТЕНИЕ

Разпоредбата на чл. 331 от КТ дава право на работодателя по своя инициатива писмено да предложи на работника/служителя прекратяване на трудовия договор срещу обезщетение. Това е една правна възможност за прекратяване на трудовото правоотношение, при която работникът/ служителят бива обезщетен за това, че ще остане без работа.
Прекратяването на трудовия договор на това основание става само по инициатива на работодателя – работника/служителя няма право на такава инициатива. Началото на процедурата се слага с отправяне на писмено предложение от страна на работодателя до работника/служителя. В предложението трябва да се посочи основанието за прекратяване на трудовия договор и размера на предложеното обезщетение. Получаването на предложението се удостоверява с подпис на работника/служителя и в него се отразява датата на връчване на предложението.  
Работника/служителя има право да приеме или да откаже направеното му предложение. Работника/служителя може да иска договаряне на друг размер на обезщетението. Какво то и да е решението, то трябва да бъде взето в 7-дневен срок.
Ако работникът/служителят реши да приеме предложението трябва да направи това писмено, да даде писмено съгласие, че приема условията по направеното предложение.
Ако работника/служителя реши да откаже направеното предложение, той може да направи това писмено (да направи писмен отказ) или мълчаливо – ако не се произнесе писмено по направеното предложение се приема, че то не е прието.
Договора се счита за прекратен от момента на получаването на заповедта за прекратяване на договора.
Съгласно чл. 331, ал. 2 от Кодекса на труда, ако работникът или служителят приеме предложението за прекратяване на трудовия договор срещу уговорено обезщетение, работодателят му дължи обезщетението, което са уговорили. Ако няма изрично уговорено обезщетение, то работодателят дължи обезщетение в размер на не по-малко от четирикратния размер на последното получено месечно брутно трудово възнаграждение.  
Работодателят изплаща изплаща уговореното обезщетение в срок от един месец от датата на прекратяване на трудовия договор.
Ако в едномесечен срок от прекратяването на трудовия договор на работника/служителя не бъде платено обезщетението, то основанието за прекратяване на трудовия договор се смята за отпаднало. Ако в този срок работникът не предприеме действия да изиска от работодателят дължимото обезщетение, тогава след изтичане на 1-месечният срок работникът може да се върне на работа, все едно договора му не е прекратяван или да търси закрила по съдебен ред за незаконно уволнение.

6 коментара:

  1. Ако обещетението не бъде изплатено в рамките на едномесечния срок от работодателя, работника/служителя в какъв интервал от време трябва да се яви на работа?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съгласно чл. 331, ал. 3 от КТ, ако обезщетението не бъде платено в едномесечен срок от датата на прекратяване на трудовия договор, основанието за неговото прекратяване се счита за отпаднало. Така че, отговора на Вашия въпрос е - след изтичане на 1 месец от датата на прекратяване на трудовия договор. В случай, че не бъдете допуснат на работното място - незабавно се уведомява инспекцията по труда, която установява това обстоятелство.

      Изтриване
  2. МОЖЕ ЛИ УГОВОРЕНОТО ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ДА Е В РАЗМЕР НА ДВЕ ЗАПЛАТИ.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не може обезщетението да бъде 2 заплати - в чл. 331, ал. 2 изрично е регламентиран минималният размер на обезщетението, а именно - четирикратния размер на последното получено месечно брутно възнаграждение. Възможно е да бъде уговорен по-голям размер от 4 брутни работни заплати - законово установен е само минимума.

      Изтриване
  3. napuskam reabota po vzaimno saglasie.izlizam ot stranata.Trqbva li da se osigurqvam li4no za pensiq

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, след като напускате страната нямате задължение да се осигуряване лично за пенсия. Нямате и право да се осигурявате лично за пенсия, освен ако сте съдружник или собственик в дружество, осъществяващо стопанска дейност. Относно здравното осигуряване - вижте чл. 40а от Закона за здравно осигуряване.

      Изтриване