понеделник, 23 юли 2012 г.

ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ТРУДОВИЯ ДОГОВОР С ПРЕДИЗВЕСТИЕ ОТ РАБОТОДАТЕЛЯ


Прекратяването на трудовият договор от работодателя с предизвестие при безсрочен трудов договор може да бъде осъществено при хипотезите на чл. 328 от Кодекса на труда.

Но е важно да се знае, че зад всяка от тези хипотези се крие и определена процедура, която работодателят трябва да спази преди да връчи предизвестието на работника. В противен случай не е изключена възможността уволнението да бъде оспорено по съдебен ред и съдът да постанови възстановяване на работа.
          За да се възполза от възможността да прекрати едностранно трудовия договор, работодателят трябва точно да определи причината, поради която иска да се раздели с работника и солидно да я аргументира. При намаляване на обема на работа и съкращаване в щата има специфична процедура, която вече е коментирана.         
          Ако работодателят прецени, че липсват качества на работника за ефективно изпълняване на трудовите задължения, ще бъде необходимо обективно да се прецени дали това наистина е така – аргументацията може да включва атестационни карти, справки за определените в предприятието норми спрваки за личното изпълнение на тези норми от работника, може да се приложат рапорти за небрежност, поради което са настъпили имуществени вреди и т.н.
          Ако работодателят намери работник, със специално образование и квалификация, които напълно отговарят на нуждите на предприятието за определен длъжност, може да прекрати правоотношението с работника заемащ тази длъжност в момента, но само при няколко условия: при наемане на работа работника трябва да е знаел за изискваната по-висока квалификация и образование за заемане на длъжността, да е осъзнавал, че той не ги притежава и да се е съгласил да изпълнява длъжността, въпреки, че не отгаваря на изискванията за образование и квалификация в подписаната от него длъжностна характеристика.
          Обективната невъзможност за изпълнение на трудовите задължения от страна на работника също трябва да бъде солидно аргументирано, ако работодателят реши да отправи предизвестие за прекратяване на договора на това основание. Обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор може да настъпи, когато работника загуби право, лиценз или разрешение да изпълнява определена професия, която се припокрива с длъжността му. „Обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор“ означава, че след сключване на трудовия договор между страните, са възникнали обективни пречки, непреодолими за и от страните по вече възникналото трудово правоотношение, неподвластни на тяхната воля, които пречки създават една нова обстановка, при която реалното изпълнение на договора е станало невъзможно.
          Отправянето на предизвестие от работодателя за прекратяване на трудовот правоотношение е много сериозна стъпка със сериозни правни последици и за двете страни и е добре да не се подхожда безотговорно към това действие, а внимателно да се обмислят мотивите и причините за предприетите действия, както дали и до колко те са аргументирани.




Няма коментари:

Публикуване на коментар