сряда, 11 юли 2012 г.

СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ В ИСПАНИЯ

При първоначално постъпване на пазара на труда в Испания, лицата трябва да се регистрират в социалноосигурителната служба и да се включат към осигурителната схема за професията си.  Това трябва да се случи в рамките на определен срок. Самостоятелно заетите лица трябва да направят това сами; в останалите случаи това е задължение на работодателя.
Регистрацията в социалноосигурителната служба е задължителна. Тя се прави само веднъж, когато лицето започне работа за първи път, и е валидна за целия период на заетост. След регистрацията всяко лице получава регистрационна карта с личните си данни и персонален социалноосигурителен идентификационен номер. Тази карта е валидна за целия живот на лицето и се използва за всички взаимоотношения със социалноосигурителната система и трябва да се пази много внимателно.
Никой няма право на едновременно осигуряване по две социалноосигурителни схеми за една и съща професия. След като лицето се регистрира за определена социалноосигурителна схема и започне работа, то започва да плаща социалноосигурителни вноски и става автоматично осигурено. Промените в заетостта на лицето – например смяна на работата или период на безработица – имат влияние върху статуса на осигуряване.
След като дадено лице започне работа, той или тя започва да плаща социалноосигурителни вноски. Те се изчисляват като процент (размер на вноската) от осигурителната база.
          Социалноосигурителната система в Испания има две нива или типове закрила: закрила, зависеща от вноски система и такава, която не зависи от вноски.
Система, зависеща от плащане на вноски
В социалноосигурителната система на Испания съществуват два типа зависещи от вноски системи:
·   обща схема, приложима за всички заети лица, без покритие по специални схеми, както и някои категории държавни служители, и
·   пет специални схеми за: селскостопански работници, самостоятелно заети лица, домашни служители, миньори, морски служители (моряци и рибари).
Учениците и студентите са осигурени по специален осигурителен план (училищна застраховка). Съществува и специална схема със заплащане на вноски, предназначена за държавни служители.


Система, независещи от плащане на вноски
Нуждаещите се лица, които са в особено положение, както и лицата, чиито приходи са под предвидения от закона минимум, имат право на независещи от вноски обезщетения. Те могат да имат право за това дори и никога да не са плащали социалноосигурителни вноски, или да са плащали такива, но да нямат право на съответното обезщетение съгласно зависещата от вноски схема.
Обезщетенията, независещи от плащане на вноски, включват:
·    медицинско подпомагане;
·    пенсия и помощи за инвалидност;
·    специални помощи за безработни лица (subsidio por desempleo);
·    семейни помощи;
·  независещи от вноски помощи за майчинство (subsidio por maternidad de     naturaleza no contributiva)(не са основани на оценка на дохода)
  
Вноските на заетите лица се удържат от заплатите им и се превеждат на Националната социалноосигурителна каса от техния работодател, заедно с неговите вноски. Вноските за трудови злополуки и професионални болести се плащат единствено от работодателя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар