сряда, 22 август 2012 г.

ДАВНОСТ НА ПЛАТЕН ОТПУСК


Въпросът с давностният срок на платеният годишен отпуск е дискутиран многократно, но все още има положения, които не са изяснени докрай на повечето работници и служители.

Най-важното,  което трябва да се знае, е че в последния ден на 2012 г. изтича давностния срок за използване на платеният отпуск от 2010 г.  Ако имате неизползван отпуск за 2010 г. можете да заявите желанието си да го ползвате пред работодателя в 14-дневан срок преди датата на ползването. В противен случай ще загубите правото си да ползвате този отпуск или да получите обезщетение за него.

С решение №12 от 11 ноември 2010 г. на Конституционния съд отпадна задължението на работниците и служителите да ползват до 31 декември 2011 г. натрупания платен годишен отпуск за периода 1993-2009 г. Този отпуск е законно придобит и законно отлаган при липсата на давност за ползването.

Без значение са причините, поради които отпускът е бил отлаган. Необходим и достатъчен е фактът, че той не е използван. Този отпуск може да се ползва изцяло наведнъж или на части не само през 2011 г., но и след това до прекратяване на трудовото правоотношение.

Ако трудовото правоотношение на работника или служителя бъде прекратено, натрупаният неизползван платен годишен отпуск за периода 1993-2009 г. се обезщетява по чл. 224, ал. 1 КТ, защото не е погасен по давност.

Отпускът за 2010 г. (основен и допълнителен) се ползва наведнъж или на части по график, утвърден от работодателя през календарната година, за която се отнася (чл. 173, ал. 1-3 КТ). Той може да се отложи за следващата година както от работодателя - до 10 работни дни (чл. 176, ал. 1 КТ), така и по обективни причини за работника или служителя - при ползване на отпуск поради временна неработоспособност (поради обща болест и приравнени към нея случаи, трудова злополука или професионална болест), отпуск поради бременност и раждане, отглеждане на малко дете (отпускът по чл. 163 и 164 КТ - до навършване на 2-годишна възраст на детето). Тези случаи са изброени в чл. 176, ал. 2 КТ.

Поради важни производствени причини работодателят може да отложи за следващата календарна година ползването на част от платения годишен отпуск в размер не повече от 10 работни дни.  Такова отлагане може да направи и работникът с писмено искане.

Когато платеният годишен отпуск или част от него не е ползван до изтичане на две години от края на годината, за която се полага, независимо от причините за това, правото на ползването му се погасява по давност. Когато платеният годишен отпуск е отложен поради това, че през годината работникът е ползвал друг вид отпуск, правото на работника или служителя на ползването му се погасява по давност след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за неползването му.

Няма коментари:

Публикуване на коментар