петък, 3 август 2012 г.

УСЛОВИЯ ПРИ РАБОТА ПО ВТОРИ ТРУДОВ ДОГОВОР


Правото на работа по втори трудов договор или така нареченото „външно съвместителство“ е регламентирана в Кодекса на труда възможност работникът или служителят да сключва трудови договори и с други работодатели за извършване на работа извън установеното за него работно време по основното трудово правоотношение. За сключване на втори трудов договор не е необходимо разрешението на работодателят по основно трудово правоотношение (според КТ, действащ до 2001 г.  е необходимо такова съгласие).

          Възможно е в трудовият договор по основното трудово правоотношение да е уговорена забрана за полагане на труд по втори трудов договор, но причината за тази забрана трябва да бъде конкретизирана – за да се опази търговска тайна, ноу-хау, добри производствени практики и др. Не е приемливо да се забранява полагането на труд по втори трудов договор „изобщо“, като по този начин работникът или служителят се поставя в икономическа и социална зависимост от един основен работадел.

          В трудовият договор, ако бъде уговорена клауза за забрана за полагане на допълнителен труд, трябва да бъде посочена и конкретната санкция, която работодателят може да наложи при неспазване на това изискване, и също така да се посочи конкретната правна норма, въз основа на която ще се носи отговорност за нарушението. Но във всеки един случай работодателят може да иска неустойка или обезщетение за неспазената клуза по трудовия договор само по съдебен ред. Отговорността за неизпълнение на договорни отношения и по трудово-правни спорове и по гражданско-правни спорове се доказва само по съдебен ред. 

          Ще направя отклонение от темата, за да коментирам една практика в много фирми, според която служителите подписват декларации, че след напускане нямат право да работят в конкурентни фирми, декларации за конфиденциалност и т.н. Съдебната практика показва, че този тип декларации са неприемливи, тъй като противоречат на най-висшият закон в нашият правен мир – Конституцията. Съгласно чл. 48, ал. 3 на Конституцията на РБ всеки гражданин свободно избира своята професия и работно място. Никой няма право да ограничава правото на труд, на икономическа и социална свобода.

          Работата по втори трудов договор изисква спазването на условията за продължителност на работното време съгласно чл. 113 от КТ, където подробно и изчерпателно са изброени процедурите и условията, които законът изисква да бъдат спазени.

          За работници и служители, които работят при специфични условия и рискове за живота има законова забрана за полагане на допълнителен труд.

Няма коментари:

Публикуване на коментар