петък, 10 август 2012 г.

РАБОТА И ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ЗА БРЕМЕННОСТ И РАЖДАНЕ


Зачестяват случаите, когато майки, които имат право да ползват обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на малко дете предпочитат да не използват възможността за отпуск, а да се върнат на работа, за да получават по-добри доходи.

След изтичане на 135-те дни, за които се издава  болничен лист (45 дни задължително се ползват преди раждането), работничката подава писмено заявление до работодателя, че иска да ползва отпуск на основание чл. 163, ал. 1 за остатъка от 135 до 410 дни. Към заявлението се прилага акт за раждане на детето или акт за предаване на детето за осиновяване, а работодателят е длъжен да разреши отпуска от деня, посочен в заявлението. Работничката може да реши да не се възползва от правото си да ползва този отпуск и да се върне на работа. В този случай тя нямо право да получава обезщетение от НОИ за бременност и раждане след 135-тия ден.

Ако след изтичането на 135-тия ден работничката започне работа по втори трудов догор, тя ще продължи да ползва обезщетението за бременност и раждане от 135-тия до 410-тия ден и в същото време ще получава и трудовото си възнаграждение по втория трудов договор.

След ползването на отпуската за бременност и раждане работничката има право да се върне на работа и да получава освен трудовото си възнаграждение и 50% от обезщетението за отглеждане на малко дете на основание чл. 54, ал. 1 от КСО.

Има възможност майката да се върне на работа след навършване на 6-месечна възраст на детето и да прехвърли ползването на отпуската до 410-тия ден на бащата на детето съгласно чл. 163, ал. 8 от Кодекса на труда.

След изтичане на отпуската за бременност и раждане работничката може да прехвърли правото си на отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст на бащата на детето или на на един от техните родители – условието е този, на когото се прехвърля правото на отпуск да работи по трудово правоотношение. Тази възможност е уредена в чл. 164, ал. 3 от Кодекса на труда.

През времето, за което работник или служител ползва отпуск за бременност и раждане или за отглеждане на дете до 2-годишна възраст няма пречка да се получават възнаграждения по граждански договори (хонорари).




Няма коментари:

Публикуване на коментар