сряда, 1 август 2012 г.

НОВИ ФОРМУЛЯРИ ЗА ОСИГУРИТЕЛЕН СТАЖ В ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Съгласно новите правила на Европейската система за национална сигурност са утвърдени унифицирани формуляри, удостоверяващи периодите на осигуряване в страни членки на ЕС. Това са така наречените „преносими документи“ , които заместват предишните формуляри тип Е. Те се издават от компетентните институции за социална сигурност там,където сте осигурени.
Всеки документ е за отделно лице (възможно е да включва членове на семейството) и съдържа техните имена и други данни. Службата за социална сигурност, която издава документа, го подписва и подпечатва.


1. Формулярът U1 удостоверява периодите ви на осигуряване в друга държава от ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия или Швейцария, които ще бъдат взети предвид при изчисляване на обезщетенията ви за безработица. Можете да го получите в националната служба по заетост на последната страна/последните страни, където сте работили, и трябва да го изпратите на националната служба по заетост на страната, в която ще кандидатствате за обезщетение. Този формуляр съответства на предишния формуляр E301.


2. Формулярът U2 е разрешението, което ви е нужно, за да прехвърлите вашите обезщетения за безработица. Можете да го получите в националната служба по заетост на страната, в която сте останали без работа, и трябва да го изпратите на националната служба по заетост на страната, в която искате да си търсите работа. Този формуляр съответства на предишния формулярE303.


3. Формулярът U3 е предупреждение от приемащата институция в страната, в която си търсите работа. Това означава, че тази институция е предупредила институцията в страната, която плаща обезщетенията ви за безработица, че вашето положение се е променило и че тези промени трябва да бъдат взети под внимание с оглед на преразглеждане на плащането на вашето обезщетение. Формулярът U3 се изпраща като предупреждение, че вашите обезщетения могат да бъдат намалени или спрени в резултат на обмена на информация между институциите. Ако получите формуляр U3, трябва да се свържете с институция във вашата страна, за да проверите дали положението ви се е променило.


4. Формулярът S1 ви позволява да се регистрирате за здравни услуги, ако живеете в държава от ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия или Швейцария, но сте осигурени в друга страна. Обикновено такъв е случаят при лица, които след пенсионирането си отиват да живеят в чужбина. Този формуляр може да бъде полезен и за членовете на семействата на работници мигранти, които са пребивавали в страната си на произход, но сега са осигурявани от страната,където работи член на тяхното семейство. Този формуляр съответства на предишните формуляри E106, E109, E120 и E121.


5. Формулярът S2 ви позволява да докажете правото си на планирано лечение в друга страна от ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия или Швейцария. Трябва да го получите от вашата здравноосигурителна институция преди да заминете и след това да го представите на здравноосигурителната институция в страната, където ще бъдете лекувани. Ще ви бъде предоставено лечение при същите условия (здравни грижи и заплащане) като на гражданите на тази страна. Това може да означава, че трябва да заплатите в брой част от разходите. Този формуляр съответства на предишния формуляр E112.


6. Формулярът A1 е съобщение относно приложимото законодателство. Той е полезен в случаи, когато от вас може да поискат да докажете, че плащате социалноосигурителни вноски в друга държава от ЕС,Исландия, Лихтенщайн, Норвегия или Швейцария. Обикновено такъв е случаят с командированите работници или с хората, които работят в повече от една страна едновременно. Този формуляр съответства на предишните формуляри E101 и E103

Заявление за издаване на преносими документи можете да изтеглите от сайта на НОИ, като използвате следния линк:

http://www.noi.bg/forusers/forms/112-ermdforms/unempl

Няма коментари:

Публикуване на коментар