четвъртък, 16 август 2012 г.

ПОЛЗВАНЕ НА БОЛНИЧНИ И ОТПУСК ЗА БРЕМЕННОСТ И РАЖДАНЕ


На всеки работещ се е случвало да ползва отпуск за временна неработоспособнист или отпуск за бременност и раждане. Този вид отпуски са уредени в  чл. 162 – чл. 164 от Кодекса на труда. Отпускът при временна неработоспособност и за бременност и раждане до 135-тия ден се разрешават от здравните органи, които издават болничен лист.


          Съгласно чл.9, ал. 2 от Наредбата за медицинската експертиза, осигуреният е длъжен да представи болничния лист или да уведоми работодателя/осигурителя до два работни дни от издаването му. За времето на отпуск поради временна неработоспособност или бременност и раждане се изплаща парично обезщетение от НОИ в срокове и в размери, определени от отделен закон.

          Когато работникът или служителят ползва болничен за първи път, той трябва да декларира в НОИ и своята банкова сметка. Това става с удостоверение от банката за IBAN на личната банкова сметка и попълнена декларация по образец на НОИ. Обезщетенията се изплащат само по банков път и парите се превеждат по декларираната банкова сметка.

          Работодателят подава в НОИ болничните и документите за изплащане на обезщетенията за бременност и раждане в срок до 15-то число на месеца, следващ месеца през който осигуреното лице е представило документите за изплащане на обезщетенията. (чл. 40а от КСО и чл.10 от НИИПОПДОО).

          Съгласно чл. 23 от Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване, паричните обезщетения и помощи се изплащат от ТП на НОИ в срок от 15 работни дни от предоставянето на болничните или декларациите в НОИ. Според вътрешните правила на НОИ преводи на обезщетенията се извършват два дни в седмицата – вторник и четвъртък.

          Работниците са задължени да информират своевременно работодателят за всеки един случай, в който има е разрешен отпуск за временна нетрудоспособност, като своевременно трябва да предоставят на работодателят болничния лист.

          Лицата, които ползват отпуск за бременност и раждане и за отглеждане на малко дете трябва да знаят, че този вид отпуск се ползва след подаване на писмено заявление до работодателя – след като подадете заявление работодателят е длъжен да разреши ползването на отпуската. Затова е задължително да подадете заявление след изтичане на 135-тия ден от болничните, както след изтичане на 410-тия ден от началото на отпуската за бременност и раждане.

          Заедно със заявленията за ползване на отпуската при работодателят се подава и декларация за обстоятелствата за изплащане на обезщетението (по образец на НОИ), която декларация работодателя подава в НОИ в установения от закона срок и ред. Работодателят не носи вина, ако вие своевременно не сте подали заявление за ползване на отпуск за бременност и раждане или за отглеждане на малко дете.

          Всеки работник, който ползва отпуск поради временна неработоспособност, бременност и раждане или отглеждане на малко дете трябва да следи дали интересите му са защитени – своевременно ли са подадени болничните, дали плащанията постъпват по сметката му и в какви размери и т.н. Работодателят е длъжен да спазва закона по отношение на сроковете и реда за подаване на болнични и декларации в НОИ, но многото и разнообразни случаи на отказано плащане или върнати болнични говори, че всеки сам трябва да защитава интересите си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар