вторник, 25 септември 2012 г.

ПРОЦЕДУРА ПРИ СЪКРАЩАВАНЕ В ЩАТА


 За да бъде законосъобразно прекратяването на трудовото правоотношение на основание “съкращаване в щата”, задължително трябва да са спазени следните условия:



1. Да е взето решение за съкращаване на щата (заповед, заведена в дружествената книга с изходящ номер и дата) от компетентния за това орган в дружеството. Управителя на дружеството вписва в  заповедта кои длъжности и колко щатни бройки от всяка длъжност да бъдат съкратени.

2. Управителят утвръждава ново щатно разписание, като посочва датата, от която то влиза в сила.

3. Управителят на дружеството издава заповед да бъде съставена комисия, която да извърши подбора на персонала, като посочва членовете на комисията. В нея трябва да влязат представители на ръководството и на работниците и служителите.

4. Комисията определя критерийте, по които ще бъде извършен подбора на персонала. Комисията извършва проучване дали има работници и служители, които попадат под защитата на чл. 333 от КТ.

5. Необходимо е да се спази правото на подбор, ако в случая са налице предпоставките за това, а именно: да има и друг служител на тази или на друга подобна по функции длъжност. Правото на подбор е не само право, но и задължение за работодателя в случаите когато една щатна длъжност е заемана от две или повече лица. Когато на щатната длъжност работи само един служител, работодателят е задължен да извърши подбор между този служител и служителите със сходни длъжности. В противен случай, уволнението може да бъде отменено от съда.

6. Комисията съставя протокол от заседанието си и издава решение за работниците и служителите, които ще бъдат съкратени. Решението включва поименен списък с имената на служителите, които да бъдат съкратени, както и мотиви към решението за всяко лице поотделно.

7. Подготвят се предизвестията за прекратяване на трудовото правоотношение на работниците и служителите, които ще бъдат съкратени. Обичайният срок за отправяне на предизвестие е 1 месец, освен ако в трудовия договор не е уговорен друг срок. Работодателят може да прекрати трудовото правоотношение и без да спази предизвестието, но в този случай същият би дължал обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестието.

8.  При изготвяне на заповедта е необходимо да се цитира не само чл. 328, ал. 1, т. 2 от КТ, а и с думи да се посочи като основание съкращаването в щата – работодателят е задължен да посочи конкретното основание за прекратяване на трудовото правоотношение.

9.    При отказ от работника или служителя да бъде получено предизвестието или заповедта за прекратяване, те се считат за връчани при наличието на двама свидетели. На двата екземпляра на заповедите се вписват имената и ЕГН на свидетелите, а самите свидетели се подписват срещу имената си.


Няма коментари:

Публикуване на коментар