вторник, 25 септември 2012 г.

ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ОТПУСК ЗА БРЕМЕННОСТ И РАЖДАНЕ НА БАЩАТА


Майката на всяко живородено дете има право да ползва отпуск за бременност и раждане и отпуск за отглеждане на дете. Правото на ползване на този отпуск може да бъде прехвърлено на бащата на детето или на родителите на майката или бащата (баби и дядовци) при определени условия.

          Съгласно чл. 163, ал. 8 от Кодекса на труда, със съгласието на майката, след навършване на 6-месечна възраст на детето бащата може да ползва вместо нея отпуск за остатъка до 410 дни. За времето през което бащата ползва този отпуск, отпускът на майката се прекъсва.

          Отпускът по чл. 163, ал. 8 КТ се ползва от бащата въз основа на писмено заявление, към което се прилагат акт за раждане на детето и декларация от двамата родители, съгласно приложение № 8 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските. Предприятието е длъжно да разреши отпуска от деня, посочен в заявлението.

Майката  има право по всяко време да оттегли даденото от нея съгласие по чл. 163, ал. 8 КТ с писмено заявление до предприятието, в което работи, и до предприятието, в което работи бащата, и да продължи да ползва лично отпуска за бременност и раждане до остатъка от 410 дни.  Бащата може да прекрати ползването на отпуска с писмено заявление до предприятието, в което работи.

Прехвърлянето на правото за отпуск от майката на бащата предствалява промяна на обстоятелствата, свързани с изплащането на паричните обезщетения и майката е длъжна в срок от 3 работни дни да представи пред работодателя си декларация по образец. Това е декларация съгласно Приложение 12 от НИИПОПДОО, като към нея се прилагат и съответните доказателства – в случая декларацията от двамата родители и заповед от работодателя на майката, че прекратява отпуската по чл. 163, ал. 1 от Кодекса на труда.

Паричните обезщетения при раждане на дете след навършване на 6-месечна възраст на детето за остатъка до 410 календарни дни по чл. 50, ал. 7 КСО се изплащат въз основа на заявление-декларация от бащата/осиновителя по образец съгласно Приложение № 14 от НИИПОПДОО, в което задължително се попълват данни от осигурителя (самоосигуряващия се) относно правото на паричните обезщетения.

          Отпускът на бащата по чл. 163, ал. 8 от КТ  се прекратява, когато:

·        бащата е лишен от родителски права или неговите родителски права са ограничени по установен ред;

·        детето бъде дадено за осиновяване;

·        детето бъде настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка;

·        детето бъде настанено по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето;

·        майката продължи лично да ползва отпуска по чл. 163, ал. 1 КТ;

·        детето почине;

·        осиновяването бъде прекратено от съда;

·        трудовото правоотношение на майката бъде прекратено;

След изтичане на отпуската, която ползва бащата на основание чл. 163, ал. 8 от КТ, той може да продължи да ползва отпуск за гледане на дете до двегодишна възраст. Това става след като се спази законовата процедура и правото на този отпуск бъде прехвърлено от майката върху бащата. Възможно е правото на отпуск за гледане на дете до 2-годишна възраст да бъде прехвърлено и върху бабите и дядовците на детето.

Няма коментари:

Публикуване на коментар