вторник, 11 септември 2012 г.

РАЗМЕР НА ЕДНОКРАТНИ СЕМЕЙНИ ПОМОЩИ ПРИ БРЕМЕННОСТ И РАЖДАНЕ


Когато бременна жена няма право на парично обезщетение за бременност и раждание по реда на Кодекса за социално осигуряване, може да получи еднократна помощ от Агенцията за социално подпомагане, ако отговаря на определени условия.

Условието е да живее постоянно в страната и доходите й да са по-ниски от определените от Закона за държавния бюджет за съответната година ( за 2012 г. доходите не трябва да надвишават 350 лв).

Семейни помощи при бременност, раждане и отглеждане на деца се отпускат от дирекциите "Социално подпомагане" въз основа на молба-декларация, заедно с необходимите документи. Молба-декларацията се подава от посочените в Закона за семейни помощи за деца лица по постоянен адрес.

          Еднократна помощ при раждане на живо дете се отпуска въз основа на подадена молба-декларация по образец, утвърден от министъра на труда и социалната политика. Към молба-декларацията се прилагат следните документи:

1. оригинално удостоверение за раждане на детето, за което се иска помощта;

2. копия от удостоверенията за раждане на всички деца, родени от майката;

3. удостоверение от служба ГРАО за родените от майката деца;

4. лична карта (за справка).

          Право на еднократна помощ има има майка на деца близнаци до навършване на една година и майка (осиновителка) студентка, учеща в редовна форма на обучение. Тази помощ се отпуска въз основа на подадена молба-декларация по образец, утвърден от министъра на труда и социалната политика.

Средномесечният доход по чл. 4 от Закона за семейни помощи за деца за 2012 г. е 350лв. Размерът на месечните помощи за дете за 2012 г. е 35лв. за всяко дете. Размерът на еднократната помощ при бременност за 2012 г. е 150лв.  Размерът на еднократната помощ при раждане на живо дете за 2012 г. е, както следва:

1. за първо дете - по 250лв.;

2. за второ дете - по 600лв.;

3. за трето и всяко следващо дете - по 200лв.

          Размерът на допълнителната еднократна помощ за дете с установени трайни увреждания 50 и над 50 на сто до навършване на 2-годишна възраст е 100лв. Размерът на месечните помощи за отглеждане на дете до една година за 2012 г. е 100лв. Размерът на еднократната помощ за близнаци за 2012 г. е 1200лв. за всяко дете. Размерът на еднократната помощ за студенки, редовна форма на обучение за 2012 г. е 2880лв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар