петък, 14 септември 2012 г.

ОБЕКТИВНА НЕВЪЗМОЖНОСТ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА СЛУЖЕБНИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ


При прекратяване на трудовия договор от работодателя с  предизвестие е много важно да се изяснят точно и обективно мотивите за прекратяване на трудовото правоотношение. Необходимо е да се познава значението на различните правни основания за прекратяване на трудов договор на основание чл. 328 от Кодекса на труда и едва след това в заповедта за прекратяване да се посочи конкретното основание.

Хипотезата на чл. 328, ал.1, т. 12 от Кодекса на труда съдържа възможност за прекратяване на трудовия договор от страна на работодателя като отправи писмено предизвестие в случаите на обективна невъзможност за изпълнение на трудовите задължения. Такава невъзможност е налице, когато длъжността, заемана от работника или служителя се запазва, но изпълнението й е невъзможно по причини обективни за  работника или за работодателя.

Пример за обективна невъзможност е, когато работникът/служителят не получи лицензи или разрешения, от които се нуждае, за да изпълнява работата си; ако бъде отстранен от работа по силата на наложена процесуална мярка от прокурора или съда; отнето му е свидетелството за провоуправление на МПС, а то е необходимо за длъжността; ако трябва да му се направят имунизации, несъвместими със здравето, и т. н.

Прието е в практиката, че при фактическата невъзможност за изпълняване на служебните задължения е създадена нова обстановка поради насъпили обективни причини. Причините, породили тази нова обстановка следва да произтичат от фактори, независещи от волята на страните. Тези две условия трябва да са спазени кумулативно, за да има правно основание работодателят да прекрати трудов договор на основание чл.328, ал.1, т. 12 от Кодекса на труда.

В заповедта за прекратяване на трудовото правоотношение работодателят трябва да посочи обективните обстоятелства, които са причина за прекратяване на правоотношението – заповедта трябва надлежно да се мотивира от работодателя.

Необходимо е преди да се пристъпи към прекратяване на трудовия договор на това основание да се изнаснят всички причини и обстоятелства, които налагат прекратяването на правоотношението и ако все още съществуват съмнения какво правно основание  да се приложи – търсете мнението на юристи.

         

Няма коментари:

Публикуване на коментар