четвъртък, 11 октомври 2012 г.

ПРИНЦИПИ НА РЕГЛАМЕНТ 883/2004 ОТНОСНО СИСТЕМАТА ЗА СОЦИАЛНА СИГУРНОСТ


С приемането на Република България ЕС нашето законодателство бива поставено в подчинено положение на вече приетите регламенти на Европейският парламент и се поставя началото на един дълъг процес на имплементиране и ратификация на приетите от Европейското право норми.  В тази връзка е добре да имаме представа за основните принципи на Европейската система за национална сигурност, които са в сила на територията на целият ЕС.

          Регламента се прилага към граждани на всяка държава-членка на ЕС, лица без гражданство и бежанци, които пребивават в държава-членка на ЕС, както и към членовете на техните семейства и към преживелите ги лица.

Регламента се прилага към всички законодателства относно следните клонове на социална сигурност: обезщетения за болест; обезщетения за майчинство и съответните им обезщетения за гледане на малко дете от бащата; обезщетения за инвалидност; обезщетения за старост;  обезщетения за преживели лица; обезщетения за трудови злополуки и професионални болести; помощи при смърт; обезщетения за безработица; предпенсионни обезщетения; семейни обезщетения.

Един от най-важните принципи на регламета е принципът на равно третиране на лицата: освен ако друго не е предвидено в настоящия регламент, лицата, за които се прилага настоящият регламент получават същите обезщетения и имат същите задължения съгласно законодателството на която и да е държава-членка, както нейните граждани.

Съгласно този регламент се въвежда и принципа за акумулиране на периоди в осигуряване, когато това е необходимо за отпускане на обезщетения, попадащи в системата за социално сигурност.

Важно за лицата, които са граждани на държава-ченка и имат визи за краткосрочно или продължително пребиваване в друга държава-членка е отпадането на правилата за пребиваване. Освен ако друго не е предвидено в настоящия регламент, паричните обезщетения, платими съгласно законодателството на една или повече държави-членки или съгласно настоящия регламент не подлежат на каквото и да е намаляване, изменение, спиране, прекратяване или конфискация поради факта, че бенефициентът или членовете на неговото семейство пребивават в държава-членка, различна от тази, в която се намира институцията, предоставяща обезщетенията.
          Така можем да очертаем част от основните принципи, които са залегнали в Регламент № 883/2004 г. и чиито правила са задължителни и за гражданите и институциите на Република България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар