петък, 25 януари 2013 г.

ОСИГУРИТЕЛНИ ПРАВА ПРИ НЕВНЕСЕНИ ОСИГУРИТЕЛНИ ВНОСКИ

        Времената на некоректни работодатели, които не плащат дължимите възнаграждения, не правят задължителните вноски за данъци и осигуровки и работят на ръба на закона не отминават. Напротив – сякаш се възраждат с нова сила на фона високата безработица и възможността за безнаказано погазване на закона.


     По тази причина много работници и служители се страхуват за своите трудови и осигурителни права, и за това дали работодателят изпълнява задълженията си, уговорени в трудовия договор.
       Как да проверим дали работодателят ни е коректен спрямо своите работници и служители?
      През 2012 година НОИ създаде нова услуга, с която лесно може да се направи проверка какви осигурителни вноски прави работодателя по вашата партида в персоналния регистър. Условието е да се отиде в ТП на НОИ по местоживеене, където се попълва заявление по образец и веднага получавате ПИК код. С този ПИК код и ЕГН можете да направите справка в сайта на НОИ ( http://www.nssi.bg/eservicesbg/reports/reportsegn)за осигуряването ви след 01.01.1997 г. до момента.
          Важно е да уточня още нещо – няма връзка между това, дали работодателят ви е плащал осигуровки и това дали сте осигурен или не!
Работодателят има задължение всеки месец да подава данни към НАП за трудовия и осигурителния ви доход. Това са данните, които влизат в т.нар. Персонален регистър, а самите данни се декларират от работодателя чрез декларация Образец 1 (бланката е утвърдена чрез Наредба Н-8 от 29.12.2005 г.).
Ако работодателят не е платил дължимите от него данъци и осигуровки, това по никакъв начин не засяга интересите на работника или служителя. Данъците и осигуровките са публично задължение на работодателя и той ги дължи на държавата, а не на своите работници и служители.
За работниците и служителите е важно работодателят да подава своевременно данните по декларация Образец 1 за всеки получаващ доходи от това предприятие, като точно тези данни отиват в Персоналния регистър и те служат за база за изчисляване на обезщетенията за болнични и безработица, както и за пенсии.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар