вторник, 8 януари 2013 г.

СРОКОВЕ ЗА ПОДАВАНЕ НА ДАННИ В НАП И ПЛАЩАНЕ НА ОСИГУРИТЕЛНИ ВНОСКИ


От 01.01.2013 г. с промени в Наредба Н – 8 за съдръжанието, сроковете, начина и реда за подаване и съхранение на данни от работодателите, осигурителите за осигурените при тях лица, както и самоосигуряващите се лица се определят нови срокове за подаване на Данни за декларации образец 1 и образец 6, както и сроковете за плащане на осигурителни вноски.

         Съгласно новите промени,  Декларация образец № 1 се подава в съответната компетентна ТД на НАП за всеки календарен месец до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят данните. Ако след 25-о число бъдат начислени или платени трудови възнаграждения, срока за подаване на данни към НАП ще бъде 25-о число на месеца, следващ месеца, през който е положен трудът.

      Сроковете за подаване на Декларация образец 6 са същите, както тези за подаване на Декларация образец 1, като промяната на сроковете за подаване на осигурителните декларации е във връзка с променените срокове за внасяне на задължителните осигурителни вноски.

          Съгласно чл. 7 от КСО срока за внасяне на осигурителни вноски става 25-то число на месеца, следващ месеца, през който е положен трудът. Остава в сила разпоредбата, че осигурителните вноски се внасят за всеки месец поотделно. В платежните нареждания вече не е задължително да се вписва периода, за който се плащат осигуровките, но в основанието за плащане е добре това да бъде упоменато. По този начин по-лесно могат да се проследяват направените плащания при несъотвествие със системата на НАП.

          Има законови промени, които касаят чисто техническото попълване на данните в Декларациите, които се подават към НАП, но това може да бъде тема на нов пост.

Няма коментари:

Публикуване на коментар