вторник, 15 януари 2013 г.

ПРОМЕНИ В ЧЛ.4, АЛ.1, Т. 7 от КСО


С измененията и допълненията в Кодекса за социално осигуряване, в сила от 01.01.2013 г. беше прецизирана разпоредбата на чл. 4, ал. 1, т. 7, като изчерпателно са изброени лицата, подлежащи на осигуряване по този ред с оглед упражняваната  от тях трудова дейност по управление и контрол на търговски дружества и еднолични търговци. 


Задължително осигурени за всички осигурителни случаи, според упоменатата разпоредба са управителите, прокуристите и контрольорите на търговски дружества и на едноличните търговци, синдиците и ликвидаторите, членовете на управителните, надзорните и контролните съвети на търговските дружества, както и лицата, работещи по договори за управление на неперсонифицираните дружества;
Промяната е съобразена с разпоредбите на Търговския закон, регламентиращи конститутивното  действие на вписването в търговския регистър на решенията за избор и освобождаване на управители  на ТД и цели да се избегне възможността за противоречиво тълкуване и прилагане на нормата на чл. 4, ал. 1 ,т. 7 относно началния момент, от който тези лица подлежат на задължително обществено осигуряване. Точното прилагане на чл. 4, ал. 1, т. 7 от КСО е от значение за правилното и законосъобразно разходване на средства за изплащане на парични обезщетения за временна неработоспособност, за бременност и раждане и за безработица.
 Експерти от НАП са на мнение, че промяната в този текст цели не да разшири, а да стесни кръга от задължително осигурените за всички осигурителни случаи, като се ограничи възможността да бъдат източвани средства от НОИ.  Промяна в досегашния ред на осигуряване няма - това твърдят екпертите на НАП!

Няма коментари:

Публикуване на коментар