вторник, 15 януари 2013 г.

ОСИГУРЯВАНЕ НА ЛИЦАТА НА ИЗБОРНИ ДЛЪЖНОСТИ



 Задължително осигурени за всички социални рискове по КСО, на основание чл.4, ал.1, т.8 от КСО са лицата, упражняващи трудова дейност и получаващи доходи на изборна длъжност, които в резултат на избора не възниква трудово правоотношение, не се сключва договор за управление или контрол на търговско и неперсонифицирано дружество и не се изпълнява длъжност като член на кооперация. 

 Правоотношението, по което се изпълнява длъжността може да възниква на основание специален закон (например за кмет, председател на общински съвет, общински съветник, общински посредник, омбудсман, зам. омбудсман, член на комисия за финансов надзор и др.) или да бъде учредено за изпълнението на изборна длъжност без трудово правоотношение на общо основание, включително за управление и контрол на дружество, нерегистрирано по търговския закон или на друго юридическо лице, (например във фондация, дружество с идеална цел, политическа партия, синдикална организация и др.)
По смисъла на ЗДДФЛ правоотношенията с лицата, получаващи доходи от длъжности, които са изборни, са трудови (§1, т.26, б. „д” от ЗДДФЛ). За това възнаражденията им не се намаляват с разходи за дейността и се изплащат по ведомост.
Лицата на изборни длъжности не работят по трудови правоотношения и затова те нямат работно време по Кодекса на труда.
- Осигурителният стаж на лицата по чл.4,  ал.1, т.8 от КСО се зачита на основание чл.9, ал.1, т.3 от КСО. Осигурителният стаж и осигурителният доход на всички лица по чл.4,  ал.1, т.8 от КСО, положен след 31 декември 2008 г., се установява по данните в регистъра на осигурените лица (чл.41, ал.2 от НПОС).

- С изменението на чл.34, ал.1 от ЗМСМА от 20.02.2009 г., възнаграждението на общинските съветници се получава за времето, през което те „изпълняват задълженията си” като общински съветници, а не само за участие в заседание. В задълженията им се включва не само участието в заседанията на общинския съвет и неговите комисии, но и поддържането на връзки с избирателите, тяхното информиране за дейността и решенията на общинския съвет (чл.36, ал.1 от ЗМСМА), представителството на държавата в органите за управление и контрол на търговски дружества с държавно участие в капитала или на юридически лица създадено със закон, за което не се получава отделно възнаграждение ( чл.34, ал.7 от ЗМСМА) и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар