вторник, 4 март 2014 г.

ДАНЪЧНО ОБЛЕКЧЕНИЕ ЗА ДОХОДИ, КОИТО СА ПО-НИСКИ ОТ МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА



От 01.01.2014 г. в ЗДДФЛ се въвежда ново данъчно облекчение за доходи, които не превишавт минималната работна заплата. По силата на новата разпоредба на чл. 22б, за да ползват тези облекчения, физическите лица трябва да отговарят едновременно на следните две условия:

1. Лицето трябва да е придобило през годината само доходи от трудови правоотношения по смисъла на §1, т.26 ДР на ЗДДФЛ (тук се включват не само правоотношения по КТ, но и по договори за управление на контрол, правоотношения за полагане на личен труд от съдружници, т.н.);
2. Придобитите през годината доходи от трудови правоотношения, но без да се включва  допълнителното месечно трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит, т.е. т.нар. „клас прослужено време“) не превишават 12 месечни минимални работни заплати за съответната година.
Важно е да се подчертае, че лицето не може да ползва облекчението, ако има получени доходи от други правоотношения, непопадащи в §1, т.26 ДР на ЗДДФЛ, колкото и малки по размер да са те. Такива други доходи могат да бъдат: дивиденти, наеми, доходи по извънтрудови правоотношения (граждански договори), стопанска дейност като ЕТ и други.
Доходите от трудови праовоотношения включват както облагаеми, така и необлагаеми доходи (чл.24, ал.(1) ЗДДФЛ). Необлагаемите доходи са изчепателно изредени в чл.24, ал.(2) ЗДДФЛ и включват често срещани доходи като документално доказани пътни и квартирни командировъчни пари, дневни; непревишаващи двукратния размер, посочен в нормативен акт; стойността на работно, представително  и униформено облекло; ваучери за храна по ЗКПО и много други. Следователно при определянето на правото на данъчно облекчение следва да се взимат предвид както облагаемите, така и необлагаемите доходи по трудово правоотношение.
Размерът на данъчното облекчение е равно на размера на дължимия ДДФЛ, но без размера на ДДФЛ върху допълнителното месечно трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит, придобити през течение на годината.
Облекчението ще се ползва еднократно в годишен аспект с подаване на годишната данъчна декларация по чл.50 ЗДДФЛ. То не се взима предвид от работодателя при преизчисляване на годишния  ДДФЛ по реда на чл.49 ЗДДФЛ.
Обстоятелствата и условията за ползване на облекчението се декларират от лицето в годишната данъчна декларация по чл. 50.

Няма коментари:

Публикуване на коментар