понеделник, 29 юли 2013 г.

ПРОВЕРКА ОТ ИНСПЕКЦИЯ ПО ТРУДА - ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА РАБОТОДАТЕЛЯ

          При проверка от Инспекцията по труда има няколко важни изисквания на инспекторите, които всеки работодател трябва да знае. Съгласно чл. 403а от КТ всеки работодател е длъжен да държи на разположение на контролните органи на местата, на които се полага наемен труд следните документи :

 1.Правилник за вътрешния трудов ред.

  2.Документи, свързани с разпределението на работното време и организацията на работа.

  3.Поименни графици за работа за периода, за който е установено сумирано изчисляване на работното време.

  4.Заповед за определяне на длъжностно лице, което да представлява работодателя пред контролните органи на  Инспекцията по труда.

  5.Всеки работодател е длъжен да има сключен договор със Служба по трудова медицина, който да предостави на инспекторите.

  6.Всеки работодател е длъжен да има изготвен комплект документи от Службата по трудова медицина, които задължително включват и оценка на риска. Всеки работник или служител трябва да бъде запознат с анкетната карта за оценката на риска за длъжността, която изпълнява.

  7.Книга за първоначален инструктаж, с подписите на всички новоназначени работници и служители, които са инструктирани при постъпване на работа.

  8.Книга за периодичен инструктаж или инструктаж на работното място, подписана от всички инструктирани работници/служители на фирмата.

  9.Утвърден от работодателя график за отпуските.

  10.Дневник за трудовите книжки - това е регистър, в който работодателят вписва данните на всяко лице, на което се издава трудова книжка.

  11.Копия от трудовите досиета на работниците и служителите, които работят на съответния обект.

 Това е списък с документите, които работодателят трябва да има на разположение във всеки момент и да предостави на Инспекция по труда при извършване на проверка.

 Това не е изчерпателен списък с необходимите документи, които се изискват от инспекторите при извършване на проверка от ИТ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар