сряда, 3 юли 2013 г.

РАЗСЛЕДВАНЕ И РЕГИСТРИРАНЕ НА ТРУДОВИ ЗЛОПОЛУКИ


          При настъпване на трудова злополука в едно предприятие има определен ред и правила, които е добре да се знаят от всеки работодател.

След настъпването на трудовата злополука, ръководителят на предприятието незабавно след полученото уведомление трябва да организира разследване на обстоятелствата, при които е настъпила злополуката. При разследването задължително се канят представители на работниците и служителите от комитета (групите) по условия на труд и представители на синдикалните организации (ако има такива в предприятието).

Това разследване има за цел разкриване на комплекса от причини за допускане на злополуката и вземане на превантивни мерки за предотвратяване на повторяемост на злополуки от подобен характер.
­ Действия на страните в хронологичен ред за разследване на трудовата злополука:

1. Проучване на мястото на злополуката.

2. Изясняване на обстоятелствата, при които е допусната.

3. Събиране на доказателства за причините за злополуката.

4. Изготвяне на скици.

5. Възлагане изготвянето на оценки от специалисти.

6. Вземане на показания от пострадалите, свидетелите и длъжностните лица.

7. Изясняване на характера и причините за злополуката.

8. За резултатите от разследването се съставя Протокол за трудова злополука. Този протокол съдържа следните данни:  наименование на осигурителя; ­ имената на пострадалото (пострадалите) лица; мястото и времето на злополуката; свидетели на злополуката и лицето, оказало първа помощ; обща характеристика на работата, извършвана от пострадалия (пострадалите) преди злополуката; ясно очертаване на извършваното физическо действие от пострадалия (пострадалите) в момента на злополуката и свързания с това действие материален фактор (машина, съоръжение, материал, вещество и др.); отклонения от нормалните действия и условия и материалния фактор, свързан с тези отклонения; разяснения за начина на увреждане и материалният фактор, причинил увреждането; допуснати нарушения на нормативните актове; лица, допуснали нарушенията; необходими мерки (с разяснения) за недопускане на подобни злополуки.

9. Протоколът за трудова злополука се прилага към досието за трудова злополука. Екземпляр от него следва да се връчи на пострадалия или на неговите наследници. Екземпляр от протокола следва да се връчи и на представителите в комисията за разследването.

10. Когато обстоятелствата, при които е настъпила злополуката, дават основание да се предполага, че тя е трудова, ръководителят (работодателят) на предприятието или упълномощено от него длъжностно лице са длъжни в срок от три работни дни от узнаването за нейното настъпване да подадат в териториалното поделение на Националния осигурителен институт по регистрация на осигурителя Декларация за трудова злополука по образец

11. В случай че има повече от едно пострадало при злополуката лице, декларацията се подава за всяко пострадало лице. Тази декларация се подава в четири екземпляра, от които два в ТП на НОИ, един екземпляр се предоставя на пострадалия или наследниците му и един на осигурителя.

12. Когато има данни за настъпила трудова злополука, довела до временна нетрудоспособност, осигурителят (работодателят) предоставя на ТП на НОИ и копие от болничния лист. Ако по-нататък злополуката се признае за трудова от НОИ, се предоставят и копия от продълженията на болничните листове. Копията се представят в тридневен срок от представянето им на работодателя.

13. Независимо от подаването на декларация, работодателят (ръководителят на дружеството) е длъжен да уведоми незабавно ТП на НОИ, Дирекция “Областна инспекция по труда”, полицията и прокуратурата за всяка злополука, причинила увреждане на повече от трима работещи, както и за всяка злополука, довела до инвалидност или смърт, или се предполага, че ще доведе до такива увреждания.

14. В този случай се подготвя Протокол от разследване на трудова злополука от ТП на НОИ.

15. Специалистите от НОИ, въз основа на данните в досието за трудова злополука, в 7-дневен срок от декларирането издават съответно Разпореждане за приемане или за неприемане на злополуката за трудова (формулярът се получава от НОИ).

16. Работодателят (или определеното с писмена заповед лице) поддържа Регистър на трудовите злополуки. Ако работодателят реши да определи лице, за целта следва да бъде издадена Заповед за определяне на лице за поддържане на регистър на трудовите злополуки. В регистърът се вписват: ­ номерът и датата на декларацията за трудова злополука; входящият номер на декларацията в териториалното поделение на НОИ; трите имена и ЕГН (ЛНЧ за чужд гражданин) на пострадалия; мястото и времето на злополуката; номерът и датата на разпореждането на териториалното поделение на НОИ за приемане или за неприемане на злополуката за трудова; последиците от злополуката (временна неработоспособност, временно намалена работоспособност, инвалидност или смърт); броят на дните (календарни и работни) от злополуката.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар