сряда, 17 юли 2013 г.

КАКВО Е ДЕКЛАРАЦИЯ ОБРАЗЕЦ 1


           За професионалистите отговора на този въпрос е много лесен, но за всички останали е обвит в мистерия. По тази причина ще се опитм да отговоря на този въпрос възможно най-простичко и разбираемо.

          Това е декларация, която се подава в НАП и съдържа данни за осигуреното лице. Т.е. за всяко осигурено лице, независимо от вида на осигуряването (по трудов договор, граждански договор, на изборна длъжност, самоосигуряващо се лице и т.н.) трябва всеки месец да се подава такава декларация.

          В тази декларация се посочват данни за лицето, които съдържат информация за броя на отработените дни (декларират се дните в болнични, в неплатен отпуск, в майчинство и т.н); посочва се осигурителния доход (сумата върху която са изичслени и внесени осигуровки); посочва се размера на дължимия данък, който се удържа от заплатата на работника или служителя; декларира се размера на чистата сума, която работника или служителя получава.

          Данните от тази декларация се събират и позлват от НАП, но се използват и от НОИ за изчисляване на размера на пенсии, обезщетения за безработица, болнични и др. По тази причина е важно всяко осигурено лице да следи за осигурителния си статус – най-лесно това може да стане през интернет, от сайта на НОИ.

          Декларация образец 1 и данните от нея са в основата на всичките ни осигурителни права (за социално и здравно осигуряване), както и за данъчните ни задължения за получените доходи. По тази причина тя е една от най-важните декларации, която всики работодател е длъжен да подава, а също така и всяко самоосигуряващо се лице. Например ако в една фирма работят 200 човека персонал, това означава, че работодателят е задължен да подаде 200 отделни декларации всеки месец – за всяко лице поотделно. Ако вие сте архитект на свободна практика, то сте длъжен сам да подавате тази декларация в НАП ежемесечно.

           Основният нормативен документ, който регламентира подробно данните в декларация образец 1 и вида, начините и сроковете за нейното подаване и Наредба Н-8 от 29 декември 2005 г. за съдържанието, сроковете, начина и реда за подаване и съхранение на данни от работодателите, осигурителите за осигурените при тях лици, както и за самоосигуряващите се лица.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар