сряда, 8 август 2018 г.

ЩАТНО РАЗПИСАНИЕ


   Значението на щатното разписание за една фирма често се пренебрегва и с времето все повече се отделя внимание на формализирането на този вътрешнофирмен документ, отколкото неговото значение за оптимизиране на работата и финасовите ползи от него. Ако една фирма има „Щатно разписание“, чрез него ще може да управлява (да планира, контролира и да следи) необходимостта си от човешки ресурси, както да контролира разходите си за заплати и осигурителни вноски.



   „Длъжностно щатно разписание“  е вътрешнофирмен документ, който се утвръждава от Управителя на фирмата (препоръчително е да се изготви от експерт УЧР) и влиза в сила от датата му на утвръждаване. В него се посочва точното наименование на всяка длъжност; код по НКПД; щатни бройки (необходимия брой персонал за извършване на работата, съответстваща на длъжността); минимален и максимален размер на възнаграждението. Може да се посочат и минимални изисквания за образование, квалификация и др.
   Това е най-краткия „преглед“ на нуждите на фирмата от кадри. Не е задължително всички щатни бройки, посочени в щатното разписание да са заети – ако имате нужда от 5 човека на пълен работен ден (5 щатни бройки) за длъжността „Продавач“ например, но имате назначени само 3-ма човека на тази длъжност, това означава, че трябва да се насочите към интензивно търсене на хора за допълване на щата. В противен случай дейността ви няма да бъде ефективна и ще бъде трудно да достигнете заложените икономически цели.
   По-разгърнатите варианти – Структурно щатно разписание и Поименно щатно разписание – дават още по-пълна и ясна картина за наличието, качеството и ефективното използване на човешките ресурси във фирмата. Те носят богата и обективна информация за ръководството, която ако се анализира правилно и се управлява адекватно, може да превърне всяка организация в проспериращо и желано място за работа.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар