вторник, 7 август 2018 г.

ОСИГУРЯВАНЕ НА СОМООСИГУРЯВАЩИ СЕ ЛИЦА


Има категория лица, които са задължени от свое име и за своя сметка да правят осигурителни вноски за Държавното обществено осигуряване. Тези лица са:
  1. Лицата, регистрирани като упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност;
  2. Лицата, упражняващи трудова дейност като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества и физическите лица - членове на неперсонифицирани дружества;
  3. Регистрираните земеделски стопани;
  4. Тютюнопроизводителите; 
   Задължението за начисляване и внасяне на осигурителните вноски възниква, когато лицето започне да упражнява трудова дейност – трудовата дейност е задължителна и необходима предпоставка за начало на осигуряване. Задължителна е, защото всяка трудова дейност подлежи на социално осигуряване и е необходима, защото ако не осъществявате трудова дейност нямате основание да се осигуравате.
   Пример: ако Вие се регистрирате като упражняващ свободна професия и не започнете веднага да осъществявате дейност – в този случай нямате основание за плащане на осигурителни вноски. Основанието ще възникне в момента, в който започнете да осъществявате дейността си (да правите консултации и да получавате възнаграждение за това; да сключвате застраховки или да се занимавате със земеделска дейност).
   
   Времето, през което правите осигурителни вноски за фондовете на ДОО се зачита за осигурителен стаж при пенсиониране. Самоосигуряващото се лице може да избере дали да се осигурява само за пенсия или ще предпочете да включи и риска „Общо заболяване и майчитнство“.
   За правилното администриране на осигурителните вноски на самоосигуряващите се лица е важно да се знае, че при започване на трудова дейност се подава декларация в НАП по утвърден образец.  Задължително всеки месец се подава декларация Образец 1 към НАП за осигурителния статус и веднъж годишно с декларация Образец 6 се декларират дължимите осигурителни вноски.
    Ако имане затруднения с администрирането на тези дейности, добре е да се обърнете към експерт, тъй като последствията могат да бъдат неприятни – санкции или нарушени осигурителни права при песиониране.

Няма коментари:

Публикуване на коментар