петък, 13 септември 2013 г.

ДЪЛЖАТ ЛИ СЕ ОСИГУРИТЕЛНИ ВНОСКИ ПРИ ЗАСТРАХОВКА "ЖИВОТ"?


Въпросът дали ежемесечната застрахователна премия, която работодателят внася по направената в полза на работника застраховка живот трябва да бъде обложена с осигурителни вноски и данък върху доходите не е често дискутиран, поради своята специфика. Но ще изкажем своето мнение по въпроса, като се аргументираме с наличната в момента нормативна база.

Логиката от която изхождаме е следната: разглеждаме КСО и Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски   в чл. 1 от Наредбата изчерпателно са изброени всички случаи, при които за възнаграждения и други доходи от трудова дейност, за които задължително се правят осигурителни вноски. Изхождайки от текста на Наредбата (чл.1), е нужно да уточним че този текст се отнася за  „получените, начислените и неизплатени или неначислени възнаграждения и други доходи от трудова дейност“.

В чл. 6, ал. 11 от КСО се посочва, че върху средствата за социални разходи, давани постоянно или периодично пряко на лицата по чл. 4, ал. 1 и 2 в пари или в натура, се внасят осигурителни вноски в размера за фонд "Пенсии.", Но дали тзастрахователната премия попада в категорията „ социални разходи“ и дали тя представлява тя доход?

В българското законодателство няма легално определение на термина „доход“, въпреки широкото му използване. Но дали можем да приемем за доход ежемесечната застрахователна премия, която работодателят плаща на застрахователя по застраховка в полза на трето лице?  

В Наредбата за структурата и организацията на работната заплата, в чл. 3 се дава определение от какво се сътои брутната работната работна заплата. В понататъшните й текстове подробно и ицзчерпателно са изброени всички елементи на паботната заплата съгласно определението в чл. 3. Застрахователната премия не е включена в тях и по аргумент на противното извеждаме, че тя явно не попада в състава на брутната работна заплата, съгласно Наредбата за структурата и организацията на работната заплата. Застрахователната премия също така не попада в изчерпателно изброениет текстове на Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски.

Ако се разгледа на друга плоскост въпроса за това, дали застрахователната премия представлява социален разход, тогава можем да се обърнем към ЗКПО – ДР, т.34, където е дадено определение за „Социален разход, предоставен в натура“. Препращането към КТ на това определение допълнително усложнява тълкуването му, но чл. 294 не дава основание да се причисли застраховката „Живот“ към нуждите за задоволяване на социално-битовите и културни потребности на работещите.

Тълкуване на този казус от държавна институция има само веднъж, през 2004 г. с писмо № 26-1118 от 17.08.2004 г. То е в отговор на запитване на застрахователна компания,относно задължение за внасяне на осигурителни върху премии по застраховки "Живот". Становището на НОИ по този въпрос е, че осигурителни вноски върху премиите по застраховки „Живот“ не се дължат.


          С оглед на гореизложеното, нашето становище е съвпада с това на НОИ, че осигурителни вноски върху премиите по застраховка „Живот“ не се дължат. И оставама с надеждата, че законодателят ще регламентира по-точно и ясно този въпрос.

Няма коментари:

Публикуване на коментар