четвъртък, 29 август 2013 г.

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА РАБОТА НА НЕЗАКОННО УВОЛНЕН РАБОТНИК


Все по-често трудово-правните спорове се пренасят в съдебна зала и уреждането на сложните взаимоотношения между работодател и работник се решават от съда.

В случаите, при които съдът постановява възстановяване на работа на незаконно уволнен служител е добре да се знаят някои важни правила.

С влизане на решението в сила, за работника възниква субективното право да заеме длъжността, на която е възстановен в срок от две седмици, като работодадетелят заличава подаденото в НАП уведомление за прекратяване на правоотношението.

Съгласно чл.9, ал. 3, т. 2 от КСО, за времето през което работникът е бил без работа поради уволнение, което е признато за незаконно, работодателят е длъжен да направи осигурителни вноски изчислени върху последното брутно трудово възнаграждение, като целия размер на осигурителните вноски се внася от работодателя. Осигурителните вноски са само за фонд ДОО и ДЗПО, а здравноосигурителни вноски не се дължат.

За присъденото обезщетение по чл. 225, ал. 1 от КТ се дължи данък по ЗДДФЛ, т.е това обезщетение е облагаем доход.

Съгласно чл. 354, ал.1, т. 1 от Кодекса на труда времето, през което работника е бил без работа поради незаконно уволнение се признава за трудов стаж и този факт трябва да бъде отразен в трудовата книжка на работника/служителя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар