сряда, 23 октомври 2013 г.

ОСИГУРЯВАНЕ НА ДОКТОРАНТИ


       От началото 2013 г. влиза в сила отмяната на чл. 4, ал. 8 КСО, който постановяваше, че докторантите могат да се осигуряват по свое желание и за своя сметка за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, ако не са осигурени на друго основание.

След отмяната осигурителният стаж на докторантите ще се зачита на основание чл. 9а, ал. 1 КСО. В резултат на промяната от 1 януари 2013 г. докторантите не могат да внасят осигурителни вноски по време на обучението си, а само след придобиването на образователната и научна степен “доктор”.

Осигурителните вноски, внесени до края на 2012 г. на основание отменената нормативна уредба, ще се зачитат за осигурителен стаж. След 31 декември 2012 г. обаче осигуряването по стария ред няма да се зачита.

Съгласно нормата на чл. 9а КСО вноските на докторантите са изцяло за тяхна сметка и се внасят върху минималния месечен осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване в размера, определен за фонд “Пенсии” за лицата, родени преди 1 януари 1960 г., към датата на внасянето им.

Внасянето ще се извършва по банков път след подадена декларация по ред, определен с Наредба № Н- 8 за съдържанието, сроковете, начина и реда за подаване и съхранение на данни от работодателите, осигурителите за осигурените при тях лица, както и от самоосигуряващите се лица.

Новосъздадената декларация е образец № 8 “Данни за внасяне на осигурителни вноски на основание чл. 9а от Кодекса за социално осигуряване” и се подава в компетентната ТД на НАП преди фактическото внасяне на вноските за определените периоди.

Няма коментари:

Публикуване на коментар