сряда, 21 ноември 2012 г.

РАБОТА ПРЕЗ ВРЕМЕ НА БОЛНИЧЕН ЗА БРЕМЕННОСТ И РАЖДАНЕ

За всяка бременна работничка или служителка работеща по трудов договор стои алтернативата до кога да работи и кога да излезе в отпуск за бременност и раждане.

Ако здравословното състояние позволява, в общия случай ползването на болничен за бременност и раждане започва 45 дни преди определения термин за раждане.Съгласно чл. 26 от Наредбата за медицинската експертиза отпускът поради бременност и раждане на осигурената в размер 135 календарни дни за всяко дете се разпределя в 3 болнични листа. Първият болничен лист е за периода 45календарни дни преди раждането; болничният лист се издава еднолично от лекаря,който осъществява наблюдението на бременната. Вторият болничен лист е за 42календарни дни непосредствено от раждането – издава се от лекаря, който е водил раждането, а ако ако раждането е станало без медицинско наблюдение - от личния лекар. Третият болничен е за 48 календарни дни и се издава след изписване от болничното лечебно заведение - от личния лекар на детето или от личния лекар на родилката. През време на отпуска поради бременност и раждане не се издава болничен лист по други причини.
Възможно е бременната работничка или служителка да работи и след като придобие правото по чл. 163 от КТ на отпуск поради бременност и раждане. В този случай се приема,че тя не е упражнила своето право на този отпуск и в този случай лекарят издава болничен за бременност и раждане от датата на прекратяване на работа до датата на термина на раждането – в този случай болничният лист е за по-малко от 45дни. Работодателят издава удостоверение, в което посочва до кога работничката или служителката е била на работа и въз основа на това удостоверение лекарят установява първият ден на болничния. Останалите болнични за бременност и раждане се издават по установения ред.
С чл. 26 от Наредбата за медицинската експертиза на практика се дава възможност бременната работничка или служителка да реши до кога да работи и от кога да упражни правото си да ползва отпуск за бременност и раждане. Това е лично решение на всяка бъдеща майка!
След като бременна работничка или служителка излезе в болнични за бременност и раждане до 135 дни – през това време няма право да работи или по някаква причина да прекъсва ползването на болничните. Принципно прекъсването на болничен лист става с разрешение на медицински орган, но към този момент в практиката не съм срещала разрешение за прекъсване на болничен за бременност и раждане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар