вторник, 4 декември 2012 г.

ПРОМЕНИ В КСО ОТ 01.01.2013г.


С новите промени в Кодекса за социално осигуряване, обнародвани в бр. 94 от 30.11.2012 г., които влизат в сила от 01.01.2013 г. се променя реда за плащане на осигурителните вноски.

          Най-важният нов момент е, че осигурителните вноски за държавното обществено осигуряване за осигурените по трудов договор, граждански договор и самоосигуряващите се лица се внасят от осигурителите до 25-о число на месеца, следващ месеца, през който е положен трудът. Този срок не е обвързан, както до сега, с датата на изплащане на трудовите възнаграждения.

          Ако след този срок се изплатят допълнителни доходи от трудова дейност, тогава осигурителните вноски за тези допълнителни плащания  се внасят от осигурителите до 25-о число на месеца, следващ месеца на начисляването или изплащането на доходите.

          Както до сега осигурителите внасят осигурителните вноски за всеки месец поотделно по банков път.

          Намалява се лихвата върху вземанията за невнесени осигурителни вноски за държавното обществено осигуряване, за допълнителното задължително пенсионно осигуряване и за неправилно извършени осигурителни разходи, като тя вече е в размер на основния лихвен процент на Българската народна банка за периода плюс 10 пункта за всички вноски. До този момент размера на невнесените осигуровки за ДОО беше в размер на основния лихвен процент плюс 20 пункта.
          Промяна има и по отношение на сроковете за подаване в НОИ на болнични и декларации. Документите за изплащане на парично обезщетение за временна неработоспособност или трудоустрояване се представят в съответното ТП на НОИ от осигурителите, техните клонове и поделения и осигурителните каси - до 15-о число на месеца, следващ този, през който осигуреното лице е представило документите за изплащане на обезщетението пред осигурителя. Отменен е досегашния срок, който беше 2 работни дни след изплащане на възнагражденията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар