вторник, 16 октомври 2012 г.

ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ТРУДОВ ДОГОВОР ОТ РАБОТНИКА С ПРЕДИЗВЕСТИЕ


Прекратяването на трудов договор от работника или служителя може да бъде осъществено или по взаимно съгласие между двете страни или чрез отправяне на писмено предизвестие от работника или служителя до работодателя. Предизвестието представлява разумен срок, който се дава на работодателя да замени напускащия работник или служител с друг, притежаващ необходимите качества за заемане на съответната длъжност.

          Съгласно чл. 326, ал. 1 от Кодекса на труда работникът или служителят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работодателя. Формалното изискване за писмена форма прави предизвестието валидно, но освен това то трябва да бъде надлежно заведено в деловодството на работодателя в дата и входящ номер. Няма задължение за работника да посочва причини за решението си.

          За малките фирми, в които няма деловодство като гаранция, че подаденото предизвестие е прието може да послужи подпис на управителя върху предизвестието с параф „съгласен“, „да“ и  т.н. По този начин за работника или служителя се гарантира приемането на заявлението за прекратяване на правоотношението. След изтичане на срока на предизвестие трудовото правоотношение се счита за прекратено.

Срокът на предизвестието започва да тече от следващия ден на получаването му и се пресмята в зависимост от уговореното в индивидуалния трудов договор.  При прекратяване на безсрочен трудов договор срокът на предизвестието при прекратяване е 30 дни, ако страните не са уговорили по-дълъг срок.

          Отправянето на предизвестие не е обвързано със задължението на работника или служителя да изпълнява трудовите си задължения. То може да бъде отправено до работодателя и когато работникът или служителят ползва законоустановен отпуск, болнични или др. Избора дали да полага труд по определено трудово правоотношение е лично право на всеки гражданин. Съгласно чл. 48, ал. 3 и ал. 4 на Конституцията на Република България, всеки гражданин свободно избира своята професията и място на работа.

          Поради зачестилите случаи на злоупотреби с правата на работниците и служителите, все по-често се прилага практиката предизвестия или заявления за прекратяване да се изпращат с нотариална покана. Това е начин да се докаже по необорим начин връчването на предизвестието – установена от закона гаранция, че работодателят е получил и приел отправеното предизвестие и след изтичане на законоустановения срок трудовото правоотношение се счита за прекратено.

Няма коментари:

Публикуване на коментар