сряда, 8 януари 2020 г.

ПРОМЕНИ ЗА 2020 г. В ДЕКЛАРЦИИТЕ КЪМ НАП


В брой 1 от 3.01.2020 година е пубикувана Наредба № Н-13 от 17 декември 2019 г. за съдържанието, сроковете, начина и реда за подаване и съхранение на данни от работодателите, осигурителите за осигурените при тях лица, както и от самоосигуряващите се лица. С § 4 от същата, се ОТМЕНЯ старата Наредба № Н-8 от 2005 г. , която до момента уреждаше нормативната база относно подаваните към НАП декларации образец 1,3, 5 и 6. 

В новата Наредба Н-13 няма промяна в съдържанието, сроковете и начина на подаване на декларции образец 1, 3, 5 и 6 – декларациите, които най-често се използват от осигурителите и работодателите.
Определении са реда и начина на подаване на Декларация образец 7 за възникване на задължението за внасяне на здравноосигурителни вноски която касае лицата – отнася се за лицата, които не се осигуряват (безработни лица) и са задължени да внасят сами здравноосигурителни вноски. За тези лица е задължително да подадат тази декларация ПРЕДИ да започнат да внасят своите здравноосигурителни вноски.
Определении са реда и начина на подаване на Декларация образец 8 за лицата, които внасят осигурителни вноски по чл. 9а от КСО – това са лицата, които „закупуват“ недостигащ стаж при пенсиониране. . В декларацията се вписват имената по документ за самоличност, единният граждански номер, личен номер, личен номер на чужденец (служебен номер) и сумата на вноските.
Определении са реда и начина на подаване на Декларация образец 9 за лицата, които еднократно заплащат сума в размер на 12 здравноосигурителни вноски за възстановяване на здравноосигурителните права.



Няма коментари:

Публикуване на коментар