четвъртък, 1 август 2019 г.

КАК УПРАВЛЕНИЕТО НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ РАБОТИ В ПОЛЗА НА МЕНИДЖЪРИТЕ


  Още през 1997 Дейв Улрих съветва:  “Традиционно,  HR-ите говорят абстрактно и концептуално за морала на служителите, текучеството и ангажираността. Но за да изпълнят ролята си на Бизнес партньор, те трябва да заменят концепциите с доказателства, идеите с резултати и усещанията с оценки.”
     В България в последните години за първи път на преден план излиза тенденцията да се измерва и анализира информацията, която се отнася до персонала в една фирма. Да се използват икономически, статистически и математически модели, които измерват статично и проследяват във времето различни фактори, като цената на труда, стойността на единица отработено време, принадената стойност от определена работа и т.н. - различни критерий, в зависимост от нуждине на фирмата. 

     Необходимо е HR професионалистите да предоставят на топ-мениджмънта така необходимите данни за управлението на човешкия капитал, които да помагат при реализиране на стратегията на компанията, нейната мисия и цели, както и при решаване на различни оперативни проблеми - текучество, обучение и т.н. 

  Наред с всички оперативни решения, в изпълнение на страгетията на органицазията е необходимо да се включат и оперативните действия по УЧР, за да бъде обезпечена организацията с необходимия човешки капитал (с необходимите качества, квалификация и умения), за изпълнение на стратегията на компанията, нейната мисия и цели. 

   По тази причина се използват математически модели – метрики, които дават категорични резултати, обосновани на реалните икономически данни в компанията, и позволяват взимането на решения, базирани на факти. Чрез тях се извличат данни за текущото състояние на определени съществени фактори в УЧР и подпомагат взимането на решения за промяна и оптимизиране на функции, програми и процеси.  

    Чрез резултатите от тези метрики може да се въздейства с положителен ефект и да се подобрят финансовите резултати на компанията. 

  Оценката на човешкия капитал и финансовата и стратегическата му стойност дава ясна представа за факти и тенденции, които оказват съществено влияние върху работата, комуникацията и ефективността на цялата организация. В съотвествие с предприети оперативни решения на менидмънта може да се измери ефекта от взетите решения и какво е икономическото изражение от тези решения – дали действията водят до осъществяване на набелязаните цели.



Няма коментари:

Публикуване на коментар