понеделник, 18 юли 2016 г.

ОСИГУРИТЕЛЕН СТАЖ В ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Задължението за зачитане като трудов стаж по българското трудово законодателство на периоди на работа в Европейския съюз (ЕС) е установено в чл. 351, ал. 2 от Кодекса на труда (КТ), според която трудов стаж е и времето, през което е изпълнявана и работа по трудово правоотношение според законодателството на друга държава - членка на ЕС, удостоверено с акт за възникване и за прекратяване на правоотношението. 



Съгласно чл.13 от Наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж работодателят, при който лицето работи по трудово правоотношение, следва да признае трудовия стаж, придобит в друга държава – членка на ЕС. Трудовият стаж, положен в друга държава, не се вписва в трудовата книжка. 
В отношенията между Република България и останалите държави-членки на Европейския съюз в областта на социалната сигурност, и в частност зачитането на осигурителен стаж, придобит в други държави членки, се прилагат разпоредбите на Регламент (ЕО) № 883/2004 за координация на системите за социална сигурност и на Регламент (ЕО) 987/2009, установяващ процедура за неговото прилагане. Те уреждат ползването на правата от системите за социална сигурност, когато лицето е живяло или работило в няколко държави-членки на ЕС. Разпоредбите на ЕС се прилагат за правото на семейни обезщетения, пенсии за старост, помощи при смърт, обезщетения за болест, за трудови злополуки и професионални болести, за инвалидност, за безработица и др. За да ползвате конкретни социални права и да получите съответните обезщетения, следва да посочите на компетентната институция в държавата, в която живеете към момента на подаване на съответното искане, че имате осигурителни периоди и в други държави–членки на ЕС. Всяка от тях ще потвърди „своите” осигурителните периоди, т.е. периодите, през които се явявате осигурено лице по нейното законодателство. Така осигурителните периоди, придобити вследствие на заетост, легално упражнена на територията на ЕС, или легално пребиваване в друга държава-членка на ЕС, ще бъдат сумирани, като при определяне наличието на дадено социално право, всяка държава ще вземе предвид и чуждите периоди като завършени съгласно нейното законодателство.
Потвърждаването на съответните осигурителни периоди между компетентните институции се осъществява по служебен път. 
Според разпоредбите на европейското законодателство, за да можете без допълнително заплащане да възстановите здравноосигурителните си права в България, е необходимо да докажете непрекъснати осигурителни периоди в предишната държава-членка на ЕС. Това доказване следва да стане посредством структуриран електронен документ S041, или формуляр Е104. След завръщането си в България тези документи трябва да бъдат представени в териториалното поделение на Националната агенция за приходите по постоянния Ви адрес. Така Вие няма да загубите качеството си на здравноосигурено лице и няма да е нужно да правите допълнителни вноски, за да ползвате здравноосигурителните си права в България. Ако не се снабдите със съответния документ, той може да бъде изискан и служебно от Националната здравноосигурителна каса от съответната компетентна институция в другата държава. За целта трябва да отправите писмено заявление до управителя на НЗОК, с което да бъде изискано удостоверение (документ S 041) за здравноосигурителните Ви периоди, придобити в държава-членка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар