понеделник, 4 август 2014 г.

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ПЕНСИОННО ОСИГУРЯВАНЕ

1. Какви са преимуществата на реформираната пенсионна система? - Реформираната пенсионна система дава възможност, в допълнение към държавната пенсия, лицата да получават и допълнителна пенсия от фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване, както и пенсия от фонд за допълнително доброволно пенсионно осигуряване. Ако използвате всички форми на осигуряване, които българската пенсионна система предлага, вие може да си осигурите едно добро равнище на доходи в годините след пенсиониране.

 2. Задължително ли е да се осигурявате в Универсален пенсионен фонд? - Ако сте родени след 31.12.1959 г. вие задължително се осигурявате, освен във фонд „Пенсии” на Държавното обществено осигуряване и в Универсален пeнсионен фонд за втора пенсия.
       Лицата, родени преди 01.01.1960 г., получават пенсия от държавното обществено осигуряване (I стълб) и имат възможност да получават професионална пенсия, ако са работили при условията на I и II категория труд (II стълб - ППФ).
 3. Какъв е размерът на осигурителната вноска за Универсален пенсионен фонд? - Размерът на вноската за Универсален пенсионен фонд (УПФ) се определя ежегодно в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. За 2014 г. размерът на вноската за Универсален пенсионен фонд е определен на 5% , от които 2,8% са за сметка на работодателя, а останалите 2,2% - за сметка на осигуреното лице .
        Пример: Ако осигурителния ви доход е 500 лв. , то всеки месец във вашата лична пенсионна сметка постъпват 25 лв. От тези пари се удържат такси за управление и др. разходи, които са определени от закон. Другите пари остават във фонда, както при банковите депозити. Върху тях се начислява доходност, която се разпределя всяка година.
 Избора на стабилен пенсинен фонд с добра доходност показва добрата грижа за своите финанси.
          4.Кога и как трябва да изберете Универсален пенсионнен фонд?
 Изборът на пенсионен фонд е личен. До три месеца след постъпването си на работа за първи път вие трябва да направите своя избор като сключите осигурителен договор с пенсионноосигурително дружество. Ако не заявите своя избор навреме, ще бъдете разпределен на случаен принцип от Националната агенция за приходи (НАП) в пенсионен фонд, управляван от едно от пенсионните дружества в България.
 5. Как се определя размерът на пенсията, която ще получите от Универсален пенсионен фонд? - Пенсията се определя от натрупаната сума в индивидуалната осигурителна партида (това вашата лична пенсионна сметка), т.е. размера на постъпилите вноски през осигурителния период, броя им и доходността, реализирана от пенсионния фонд, който управлява средствата, както и от одобрените от Комисията за финансов надзор биометрични таблици, използвани от пенсионните фондове и от техническия лихвен процент.
 6. Кога да започнете да правите вноски в допълнително доброволно пенсионно осигуряване? - При допълнителното доброволно пенсионно осигуряване крайният резултат зависи изцяло от това каква сума човек е успял да натрупа към момента, в който реши да се пенсионира. От тази гледна точка тази пенсия зависи основно от три неща - размера на вноските, периода на осигуряване и инвестиционния доход.
 Колкото по-рано човек започне да се осигурява в доброволен пенсионен фонд, толкова по-голяма е възможността в годините след пенсиониране пенсията му да съставлява значителен процент от последната работна заплата.
 7. Какъв е данъчният режим на направените в доброволен пенсионен фонд лични вноски? - Личните вноски в доброволен пенсионен фонд се приспадат от дохода на лицето преди данъчното облагане. Годишната данъчна основа се намалява с направените през календарната година лични вноски в общ размер, ненадвишаващ 10% от данъчната основа. Месечната данъчна основа за доходи от трудови правоотношения се намалява с направените през месеца чрез работодателя лични вноски в общ размер до 10% от месечната данъчна основа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар