четвъртък, 28 август 2014 г.

ИНВЕСТИЦИИ И КАПИТАЛОВИ ПАЗАРИ


     Под инвестиция разбираме всяко влагане на средства в някаква дейност с цел бъдещо получаване на доход и увеличаване на капитала. Инвестирането може да става в реални активи – сгради, недвижими имоти, патенти, лице...нзи.. или във финансови активи – акции, облигации, банкови депозити и т.н. При вземането на решение за инвестиране се изхожда от няколко критерия:
  • надеждност – степента на защитеност на капитала и стабилност на получавания доход;
  • доходност – процент спрямо вложените средства или привишение на този процент на доходност над процента на инфлацията;
  • нарастване на вложения капитал;
  • ликвидност – възможност във всеки даден момент, инвеститора да превърне вложените активи в реални пари
     На финансовите пазари се осъществява търговията с различни инструменти, формира се търсене и предлагане или се осъществява инвестиране с различни финансови активи.
    Финансовите пазари се характеризират с два основни принципа – времеви и институционални. На база на времевия принцип разделяма финансовите пазари на две – парични и капиталови.
    Парични са тези пазари, на които се търгуват инструменти със срок на погасяване до 1 год. Основни играчи на паричните пазари са банките и държавните институции.
    Капиталови пазари – пазари на които се търгуват безсрочни инструменти или инструменти с падеж над една година. Основните инструменти, които се търгуват на капиталовите пазари са акциите и различните видове облигации.
    Една от разновидностите на капиталовите пазари са фондовите пазари. На фондовите пазари се търгуват акции, облигации и ценни книжа с различен срок на функциониране, но се олицетворява предимно с пазара на акциите, като носител на най-висока доходност при определено ниво на риска.
    Финансовите пазари са достъпни за всички, които желаят да инвестират средства, коиот да им носят доходност. За хората, които нямат големи финансови възможности, но искат да участват в търговията на фондовите борси с цел да увеличат капитала си има възможност да направят това чрез т.нар. инвестиционни фондове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар