сряда, 25 март 2020 г.

ЗАКОН ЗА ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ И ПРОМЕНИ В КОДЕКСА НА ТРУДА

С влезлия в сила Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, който е в сила от 13 март 2020 г. бяха приети и някои промени, които касаят трудовото законодателство.
Накратко тези промени са: 

Надомна работа и/или работа от разстояние


Работодателят може при обявено извънредно положение да възлага на работника или служителя без негово съгласие да извършва временно надомна работа и/или работа от разстояние.В този случай се изменя само мястото на работа, но не се променят другите условия по трудовия договор - като например трудовото възнаграждение, социални придобивки и др. Промяната се извършва със заповед на работодателя. (чл. 120 (б) Кодекса на Труда)

Преустановяване работата на предприятието

При обявено извънредно положение работодателят може със заповед да преустанови работата на предприятието, на част от предприятието или на отделни работници и служители за целия период или за част от него до отмяната на извънредното положение. Когато при обявено извънредно положение работата на предприятието или на част от него е преустановена със заповед на държавен орган, работодателят е длъжен да не допуска работниците или служителите до работните им места за периода, определен в заповедта (чл. 120 (в) Кодекса на Труда). За времето на преустановяване на работата в случаите по чл. 120в работникът или служителят има право на брутното си трудово възнаграждение. (чл. 267а Кодекса на Труда)

Платен годишен отпуск 

Когато поради обявено извънредно положение със заповед на работодателя или със заповед на държавен орган е преустановена работата на предприятието, на част от предприятието или на отделни работници и служители, работодателят има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово съгласие, включително на работник или служител, който не е придобил 8 месеца трудов стаж. (чл. 173а Кодекс на Труда)

Непълно работно време

В предприятието или в негово звено работодателят може да установи за целия период на обявено извънредно положение или за част от този период непълно работно време за работниците и служителите, които работят на пълно работно време. (чл. 138а ал. 2 Кодекса на Труда).

Изплащане на компенсации

По време на действието на Закона за извънредното положение, но за срок не по-дълъг от три месеца, Националният осигурителен институт превежда 60 на сто от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г. за лица, които работят по трудов договор. Средствата се превеждат по банков път на съответния осигурител в срок до 5 работни дни въз основа на предоставена от Агенцията по заетостта писмена информация.x
x

Няма коментари:

Публикуване на коментар