неделя, 29 януари 2017 г.

ОСИГУРЯВАНЕ НА СОБСТВЕНИК ИЛИ УПРАВИТЕЛ НА ФИРМА


Когато стартирате свой собствен бизнес, след регистрирането на фирма /ООД или ЕООД/, е належащо да се изяснят още някои въпроси, свързани със спазването на данъчното и осигурително законодателство. Когато сте сигурни, че спазвате закона (това не е толкова трудно и сложно) – можете да спокойно да работите за развитието на своя бизнес.


Спазването на осигурителното законодателство дава възможност да изберете по какъв начин да се осигурявате. Този избор често поражда объркване – затова сега ще се опитаме да изясним различни възможности (най-често срещаните възможности), за да разсеем недоразуменията.

Законът ни задължава да се осигуряваме за социални и здравни рискове във всички случаи, в които извършваме трудова дейност. Като собственик на бизнес вие извършване трудова дейност – търсите клиенти, купувате или продавате продукти, наемате магазин или офис и много други. Всяко действие, което извършвате в интерес на работата е полагане на труд – а щом полагате труд сте длъжен да се осигурявате съгласно изричната разпоредба на чл. 4 от Кодекса за социално осигуряване.

Едната възможност е да се осигурявате като собственик на фирма (като самоосигуряващо се лице). В този случай задължителните рискове за които се осигурявате са за фонд „Пенсии“ на Държавното обществено осигуряване, за Универсален пенсионен фонд (ако сте роден след 31.12.1959г) и плащате здравноосигурителни вноски. Можете за изберете, ако искате, да се осигурявате и за фонд „Общо заболяване и майчинство“ на Държавното обществено осигуряване. Ако изберете тази допълнителна възможност за осигуряване – ще имате право да ползвате отпуск за временна нетрудоспособност (болнични), както и да ползвате отпуск за бременност и раждане. Можете да изберете осигурителния доход, върху който да се осигурявате, но той не може да бъде по-малък от 460 лв. и по-голям от 2 600 лв.

Размера на осигурителните вноски за 2017 г. за самоосигуряващите се лица е 26,8 % за тези, които се осигуряват за основните рискове и 30,3% за тези, които се осигуряват и за „Общо заболяване и майчинство“. Препоръчваме през първата година от дейността на фирмата да избирате осигуряване върху минималния осигурителен доход – върху 460 лв. Това ще ви струва всеки месец:

1)    460 лв. * 26,8 % = 123.28 лв. – ако не се осигурявате за ОЗМ, и

2)    460 лв. * 30,3 % = 139.38 лв. – ако се осигурявате за ОЗМ с право да ползвате болнични;

Задължени сте да започнете да се осигурявате в срок от 7 дни от започване на трудова дейност. Декларирането на започване на осигуряване като самоосигуряващо се лице се извършва с Декларация ОКД-5 в офис на НАП по постоянен адрес. За вас възниква задължение освен да плащате всеки месец осигурителните си вноски, също така всеки месец да подавате в НАП информация относно осигурителния ви статус с Декларация образец 1.

Това, че започвате да се осигурявате НЕ ОЗНАЧАВА, че имате доходи от трудовата си дейност – вие изпълнявате задължението си да се осигурявате, защото работите. Вашата фирма дори да има големи печалби – те са печалба на фирмата, а не ваши доходи!!! Важно е да започнете да правите разлика между себе си (физическо лице) и фирмата (юридическо лице).

Втората възможност за осигуряване е тази по Договор за управление и контрол – вие сте собственик на своята фирма, но ако сте заявил в Търговския регистър, че сте неин управител – тогава можете да изберете тази възможност. За да изберете да се осигурявате като Управител по ДУК (Договор за управление и контрол) е добре да знаете, че в този случай ще дължите осигурителни вноски за всички осигурителни случаи (за фонд „Пенсии“, за Универсален пенсионен фонд, Здравноосигурителни вноски, за фонд „Общо заболяване и майчинство“, за фонд „Безработица“, за фонд „Трудова злополука“). В този случай ще имате възнаграждение (фирмата ще ви плаща заплата) и вие ще дължите данък за полученото възнаграждение. Ще получавате доходи от дейността си като управител на дружеството.

Размера на осигурителните вноски при ДУК се разпределят между фирмата и управителя – общия размер на осигурителните вноски варира от 30,7 % до 31,8% , в зависимост от дейността, която извършвате. Данъка се изчислява отделно. Осигурителния доход за този вид осигуряване също варира в зависимост от извършваната дейност – точните параметри можете да видите в Закона за бюджета на ДОО за 2017 година.

Това са двата най-често срещани варианти за осигуряване на собственик и управител в една фирма – като самоосигуряващо се лице или като Управител. Кое ще бъде по-благоприятно за вас може да се прецени индивидуално за всеки конкретен случай и вид дейност, която развивате.

Това, което препоръчваме е: питайте, интересувайте се и задавайте въпроси! Не оставяйте на случайността решението по един толкова важен въпрос, какъвто е социалното и здравно осигуряване!
За консултация, свързана с въпросите на социалното осигуряване можете да се свържете с "Прогресив консулт" ООД !

Няма коментари:

Публикуване на коментар