вторник, 26 ноември 2013 г.

ПРОМЕНИ В РЕДА НА ПОДАВАНЕ НА ДЕКЛАРАЦИЯ ОБРАЗЕЦ 1 И ОБРАЗЕЦ 6 ЗА 2014 г.

          С промените в НАРЕДБА № Н-8 ОТ 29 ДЕКЕМВРИ 2005 Г. ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО, СРОКОВЕТЕ, НАЧИНА И РЕДА ЗА ПОДАВАНЕ И СЪХРАНЕНИЕ НА ДАННИ ОТ РАБОТОДАТЕЛИТЕ, ОСИГУРИТЕЛИТЕ ЗА ОСИГУРЕНИТЕ ПРИ ТЯХ ЛИЦА, КАКТО И ОТ САМООСИГУРЯВАЩИТЕ СЕ ЛИЦА, които са в сила от 01.01.2014 г. се правят няколко същестевни промени,

като най-важната от тях е, че ще се подават заедно декларация образец 1 и декларация образец 6, като изчислените суми по декларация образец 1 трябва да бъдат равни на декларираните дължими осигурителни вноски в декларация образец 6. По принцип това правило беше валидно и до сега, но поради закръгленията или поради корекции във ведомостите за заплати често имаше разминаване в сумите по двете декларации. С новите промени, ако сумите по тези декларации не са равни, системата на НАП ще отвърля декларираните данни.  Това се отнася за данните, които ще подават задължените лица за месеците след декември 2013 г., тоест за декларациите образец 1 и 6, които ще се подават например за месец януари 2014 г. (със срок за подаване до 25 февруари 2014 г). Сроковете за подаване на декларациите се запазват както до сега - до 25-то число на месеца, следващ месеца за който са дължими вноските.
        Според НАП, с посочените съпоставки на декларираните данни освен улесняване на клиентите на приходната администрация, се минимизира възможността за подаване на данни за осигурени лица, когато осигурителят не е декларирал в пълен размер задълженията си за осигурителни вноски. Ще стане възможен по-добрият контрол върху задължението за деклариране и плащане на осигурителни вноски от работодателите.
Друга промяна, касаеща задълженията за осигурителни вноски е направена с промяна в ДОПК, съгласно който е прието погасяването по реда на чл.169, ал.4 ще става първо за главницата и после за лихвата. Също така недължимо платените суми за публични задължения ги вкарват в данъчно осигурителната сметка на общо основание и ше участват в приспадането на текущи задължения към фиска.
С новите правила със сигурност ще възникнат въпроси и допълнителни указания от органите на НАП, за които ще следим своевременно.
 

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар